10 millió forint alapítványi támogatás 2009-ben

2010. március 3. | Jelentés

A korábbinál szűkösebb évet zárt a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) 2009-ben: kevesebb pénz jutott a területi szervezetek működési támogatására, ugyanakkor a költségvetést olyan tételek is terhelték mint az SM Világnap budapesti megrendezése vagy a szervezet 10 éves évfordulója apropóján az országos SM naphoz kapcsolódó programsorozat. Összességében a mögöttünk álló évben is közel 10 [&hellip

A korábbinál szűkösebb évet zárt a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) 2009-ben: kevesebb pénz jutott a területi szervezetek működési támogatására, ugyanakkor a költségvetést olyan tételek is terhelték mint az SM Világnap budapesti megrendezése vagy a szervezet 10 éves évfordulója apropóján az országos SM naphoz kapcsolódó programsorozat. Összességében a mögöttünk álló évben is közel 10 millió forintot fordított az MSMBA a rendezvények és a helyi szervezetek támogatására.

Az alapítvány fontosnak tartja, hogy mind a betegek, mind a támogatók pontosan átlássák a gazdálkodását és a kiadásait, hiszen ez a hitelesség záloga. Az MSMBA forrásaira 2009-ben is számíthattak a területi egyesületek, függetlenül attól, hogy melyik ernyőszervezethez tartoznak. Ebben az évben az egyesületek tagonként 2.500 forint (legfeljebb 300 ezer forint) működési támogatásra pályázhattak, a klubok személyenként 1.500 forintra számíthattak. Az éves közgyűlések és a karácsonyi ünnepi rendezvények megszervezésére ugyancsak kaptak támogatást,  erre pályázni sem kellett, s itt nem tettek különbséget a szervezeti formák között sem: egységesen 2.500 forintot utaltak ki személyenként, a keretösszeg ebben az esetben is 300 ezer forintban volt maximálva.

Támogatások hétköznapokra és ünnepekre

Az SM Betegek Országos Egyesületébe (SMBOE) tartozó klubok közül a fővárosi Szent Imre SM Klub működésre 75 ezer, karácsonyra 125 ezer forintot nyert, a Nyíregyházi SM Klub költségvetéséhez (60 ezer és 100 ezer forint megoszlásban) összességében 160 ezer forinttal járult hozzá az MSMBA.
Az egyesületeknek kiutalt összegeket egyszerűbb számba venni, hiszen a 2.500-2.500 forintos fejkvóta nyomán a megjelölt összegek felét kapták működésre, felét pedig az ünnepi rendezvényre. A Dél-Alföldön a Békés megyei 475 ezer, a  csongrádi 275 ezer, a kecskeméti SMaragd SM Egyesület 360 ezer forintot nyert el. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei egyesület 320 ezer forintot kapott, a Hajdú-Bihar megyei 260 ezret, Észak-Magyarországon a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei egyesület 210 ezret. A Dunántúlon a Vas megyeiek büdzséjét 375 ezerrel, a Bakony-Balaton egyesületét 175 ezerrel toldotta meg az országos alapítvány.

A Baranya megyei egyesület 2009-ben nem felelt meg a működési támogatás pályázati feltételeinek, így csak a karácsonyi rendezvényére igényelhetett pénzt, amire taglétszám arányosan a negyedik negyedévre 125 ezer forintot meg is kapott.

A fővárosban az SM Budapesti Egyesület mindkét jogcímen a támogatási plafont, azaz összességében 600 ezer forintot kapott. Budapesten speciális volt a Palota SM Egyesület helyzete, mert ugyan a működésre még megkaphatta a 100 ezer forintot, ám év közben megszűnt a szervezet, így értelemszerűen az év végi kiegészítő támogatásra már nem számíthatott.

A Magyar SM Társaság tagszervezetei működésük költségeinek fedezéséhez kaptak pénzt: a leg- többre, 300 ezer forintra Borsod-Abaúj-Zemplén megye pályázhatott, majd 215 ezerrel Fejér megye következik a sorban, amelyet a győri egyesület követ 110 ezerrel. A Bács-Kiskun megyei klub 31.500 forintra számíthatott ebből a forrásból.

Meg kell még említeni a nyíregyházi SM Centrumot, amelynek ünnepéhez 300 ezer forinttal járult hozzá a civil szervezet.
A számla teljes összege: az MSMBA 2 millió 229 ezer forinttal segítette a területi betegszervezetek működését, s 2 millió 175 ezer forinttal járult hozzá közvetlenül a betegek karácsonyához.

Országos rendezvények minden évben

Az év hagyományosan a területi SM szervezetek vezetőinek évindító országos találkozójával kezdődik: a fővárosi rendezvény teljes költsége 2009-ben 360 ezer forint volt.

A nemzetközi szervezetekhez kapcsolódva ebben az évben első alkalommal Magyarországon is megrendezték az SM világnapját. Ebből az apropóból az MSMBA a fővárosban a Magyar Tudományos Akadémián szervezett konferenciát, majd a székház előtti téren látványos figyelemfelkeltő megmozdulást tartott. Az SM világnap költsége 1.990.560 forintra rúgott.

Ugyancsak jelentős tételt képviselt az ország minden részéből szintén több száz beteget a rendezvénybe bevonó és megvendégelő szeptemberi gyulai országos SM nap, amelyhez az alapítvány 1.286.500 forinttal járult hozzá. Ebből fedezték a terembérletet, a hangosítást, az ebédet, a büfét és a kapcsolódó kiadásokat, leszámítva az utazási költségeket.

A gyulai kiadásokhoz tevődött, hogy ekkor ünnepelte az MSMBA az alapításának 10. évfordulóját, ebből az alkalomból az Orvos Tanácsadó Testület jubileumi tudományos ülést szervezett, amelyre számos kórházból és klinikai központból érkeztek az SM betegeket gondozó neurológus szakorvosok, megjelent egy színes kiadvány is, és a megújulás jegyében egy új logó váltotta fel a korábbit. A gyulai programsorozatra összesen – tehát a betegtalálkozóval együtt – 2.129.325 forintot fordított a közhasznú szervezet.

Scroll to top