Gyermekvállalás

Rovatunkban minden információt összegyűjtünk, ami a sclerosis multiplex diagnózist követő gyermekvállalásról, családtervezésről szól.

Rovatunk támogatója: 

____________________________________________________

TARTALOM

  1. Visszanézhető élő online előadás a gyermekvállalás kérdéseiről
  2. Letölthető betegtájékoztató füzetek a családtervezésről, terhességről, szülésről, szoptatásról
  3. Fogamzásgátlás: minden bevethető, ne a véletlenen múljon
  4. Szexuális gondok orvoslása: tabuk helyett aktív lépések
  5. Riport: Babavárás szorongás nélkül SM-ben is

____________________________________________________

Élő online előadás a gyermekvállalás kérdéseiről

A 2021-es SM Világnapon dr. Rózsa Csilla, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet Neurológiai Osztályának osztályvezető főorvosa áttekintő összefoglalást adott mindazokról a kérdésekről, amelyek a gyermekvállalást tervező fiatalokban felmerülnek. A videóban Deák-Torma Katalin beszél saját tapasztalatairól is.

____________________________________________________

Betegtájékoztató füzetek a gyermekvállalásról

Háromrészes betegtájékoztató füzet jelent meg, a sorozat a legújabb orvostudományi ismeretek alapján számos kérdésre választ ad a sclerosis multiplex, a betegség kezelése és a gyermekvállalás dilemmáiról. A kiadványok a Merck gyógyszergyár kiadásában a Magyar Neuroimmunológiai Társaság (MANIT) és a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) ajánlásával láttak napvilágot.

>>A füzetek a címlapra kattintva teljes terjedelmükben letölthetők PDF formátumban:

 

____________________________________________________

Fogamzásgátlás: minden bevethető, ne a véletlenen múljon

A családtervezés alapja, hogy a fogantatás akkor történjen, amikor optimális a születendő baba és az SM-ben érintett szülő szempontjából is. A fogamzásgátlásról gyermekvállalási szándék nélkül is beszélni kell, mert egyes SM terápiák magzatkárosító hatásúak lehetnek, komolyan kell venni az óvatosságot. Az SM mellett is használható minden fizikai, gyógyszeres vagy orvosi beavatkozással járó női és férfi fogamzásgátló módszer.
>>Tovább a cikkhez

____________________________

Szexuális gondok orvoslása: tabuk helyett aktív lépések

A szexuális gondok nemcsak gyermekvállalási szándék esetén okozhatnak problémát egy párnak, hanem attól függetlenül is. Az SM növeli a szexuális nehézségek kockázatát: a gondokat okozhatja a mozgáskorlátozottságot vagy érzékelésbeli kiesést okozó idegi károsodás éppúgy, mint az izmok nem megfelelő működése, lehetnek a háttérben gyógyszerek mellékhatásai vagy érzelmi-pszichológiai nehézségek – illetve mindezek akár együttesen is.
>>Tovább a cikkhez

____________________________

Riport: Babavárás szorongás nélkül SM-ben is

Fel sem merült a gondolat Torma-Deák Katalinban és férjében, hogy az SM miatt lemondjanak a családalapításról. A terhesség időszaka nyugodtan telt, a szülés is rendben lezajlott, a megszületett Vince pedig nagyon együttműködő babának bizonyul. Tudatosan készülnek a testvér születésére is: a neurológus kezelőorvossal úgy alakították át az SM terápiáját is, hogy az ne legyen gátja az újabb baba majdani érkezésének és eközben a kismama is biztonságban lehessen.

>> A Multiplex Magazin riportját online itt olvashatja vagy itt letöltheti PDF formátumban.

on november 2 | by

Scroll to top