Gyermekvállalás

Rovatunkban minden információt összegyűjtünk, ami a sclerosis multiplex diagnózist követő gyermekvállalásról, családtervezésről szól.

____________________________________________________

TARTALOM

 1. 10 kérdés – 10 válasz az apaságról és anyaságról – podcast
 2. Gyermekvállalás sclerosis multiplex diagnózis előtt és után – riportfilm
 3. Nem akadályozhatta meg az SM a család kiteljesedését – riportfilm
 4. Visszanézhető élő online előadás a gyermekvállalás kérdéseiről
 5. Letölthető betegtájékoztató füzetek a családtervezésről, terhességről, szülésről, szoptatásról
 6. Fogamzásgátlás: minden bevethető, ne a véletlenen múljon
 7. Szexuális gondok orvoslása: tabuk helyett aktív lépések
 8. Cikk: Tudatos családtervezés: jöjjenek csak a babák!
 9. Riport: Tudatos babavárás testben-lélekben
 10. Riport: A családtervezésnek része a terápiatervezés is
 11. Riport: Babavárás szorongás nélkül SM-ben is

____________________________________________________

Rovatunk támogatója: 

____________________________________________________

10 kérdés – 10 válasz az anyaságról és apaságról

A 10 perces hanganyagban dr. Rózsa Csilla neurológus főorvos, a Magyar Neuroimmunológiai Társaság (MANIT) elnöke válaszol 10 kérdésre a sclerosis multiplex betegséggel élő nők és férfiak családtervezéséről, gyermekvállalásáról.

A válaszok itt hallgathatók meg:
/a honlapon a ‘play’ gombra vagy a fotóra kattintással az első 30 mp hallható, a teljes adás a címre kattintva nyílik meg a Spotify oldalán/

____________________________________________________

Gyermekvállalás SM diagnózis előtt és után

“Nem leszel egyedül a világban” – ígérte meg Tandari Zita 3 hónapos kislányának, amikor kiderült sclerosis multiplex betegsége. Tudatos családtervezéssel és terápiaválasztással készültek a kistestvér érkezésére. Történetüket példaadó riportunkban ismerhetik meg, amelyben a kezelőorvos, dr. Rajda Cecília neurológus docens a szakmai döntések hátterét is tömören elmagyarázza.

____________________________________________________

Nem akadályozhatta meg az SM a család kiteljesedését

Évtizedes tapasztalata volt már a Hajdú-Bihar megyében élő Hartyániné Gyarmati Ibolyának a sclerosis multiplex betegséggel, amikor férjével elhatározták, hogy immár gyermeket szeretnének. Többszöri terápiaváltás és lombikbébi program segítségével egészséges kisfiuk született. A családról készült riportban a kezelőorvos dr. Csépány Tünde a szakmai döntések hátterét is elmondja.

____________________________________________________

Élő online előadás a gyermekvállalás kérdéseiről

A 2021-es SM Világnapon dr. Rózsa Csilla, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet Neurológiai Osztályának osztályvezető főorvosa áttekintő összefoglalást adott mindazokról a kérdésekről, amelyek a gyermekvállalást tervező fiatalokban felmerülnek. A videóban Deák-Torma Katalin beszél saját tapasztalatairól is.

____________________________________________________

Betegtájékoztató füzetek a gyermekvállalásról

Háromrészes betegtájékoztató füzet jelent meg, a sorozat a legújabb orvostudományi ismeretek alapján számos kérdésre választ ad a sclerosis multiplex, a betegség kezelése és a gyermekvállalás dilemmáiról. A kiadványok a Merck gyógyszergyár kiadásában a Magyar Neuroimmunológiai Társaság (MANIT) és a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) ajánlásával láttak napvilágot.

>>A füzetek a címlapra kattintva teljes terjedelmükben letölthetők PDF formátumban:

 

____________________________________________________

Fogamzásgátlás: minden bevethető, ne a véletlenen múljon

A családtervezés alapja, hogy a fogantatás akkor történjen, amikor optimális a születendő baba és az SM-ben érintett szülő szempontjából is. A fogamzásgátlásról gyermekvállalási szándék nélkül is beszélni kell, mert egyes SM terápiák magzatkárosító hatásúak lehetnek, komolyan kell venni az óvatosságot. Az SM mellett is használható minden fizikai, gyógyszeres vagy orvosi beavatkozással járó női és férfi fogamzásgátló módszer.
>>Tovább a cikkhez

____________________________

Szexuális gondok orvoslása: tabuk helyett aktív lépések

A szexuális gondok nemcsak gyermekvállalási szándék esetén okozhatnak problémát egy párnak, hanem attól függetlenül is. Az SM növeli a szexuális nehézségek kockázatát: a gondokat okozhatja a mozgáskorlátozottságot vagy érzékelésbeli kiesést okozó idegi károsodás éppúgy, mint az izmok nem megfelelő működése, lehetnek a háttérben gyógyszerek mellékhatásai vagy érzelmi-pszichológiai nehézségek – illetve mindezek akár együttesen is.
>>Tovább a cikkhez

____________________________

Tudatos családtervezés: jöjjenek csak a babák!

Dr. Rózsa Csilla

Dr. Rózsa Csilla

Önmagában az SM diagnózisa a fiatal nők többségénél nem gátja a gyermekvállalásnak, a természetes szülésnek, a szoptatásnak – hangzottak el a főbb megállapítások az SM Világnapon tartott élő online előadásban dr. Rózsa Csilla, a Magyar Neuroimmunológiai Társaság elnöke részéről. A kezelőorvossal mindenképp egyeztetni kell a családalapítási terveket, a fogamzásgátlást, illetve annak elhagyását, hogy a megfelelő terápiaválasztással és ütemezéssel a lehető legkisebbre lehessen csökkenteni a kockázatokat

>> A Multiplex Magazin cikkét online itt olvashatja.

____________________________

Riport: Tudatos babavárás testben-lélekben

Gyerekkel, számára pedig testvérrel lehet teljes a család – vallotta mindig Tandari Zita, aki már első kisbabája megszületése pillanatában azt mondta: részéről jöhet a következő. Csakhogy az ekkor még önmagát teljesen egészségesnek érző kismamánál alig néhány hónappal később neurológiai panaszok jelentkeztek, amelyekről rövid úton kiderült, hogy sclerosis multiplex okozza. A diagnózis ismeretében mindent újra kellett gondolniuk férjével, ám végül úgy döntöttek: szorongás helyett bíznak a legjobb kimenetelben és ahogyan azt eltervezték, vállalják a kistestvért is.

>> A Multiplex Magazin riportját online itt olvashatja.

____________________________

Riport: A családtervezésnek része a terápiatervezés is

Több terápiaváltáson is túl volt, szerzett jó és rossz tapasztalatokat is a Hajdú-Bihar megyei Pocsajon élő Hartyányiné Gyarmati Ibolya, ám férjével elhatározták: nem hagyják, hogy az SM megakadályozza őket életük kiteljesedésében, a családalapításban. Ibolya tudatosan készült az anyaságra, folyamatosan egyeztetett neurológus kezelőorvosával, hogy az SM fellángolására a legkisebb, a nyugodt várandóságra és anyaságra a legnagyobb esélyt megteremtsék.

>> A Multiplex Magazin riportját online itt olvashatja.

____________________________

Riport: Babavárás szorongás nélkül SM-ben is

Fel sem merült a gondolat Torma-Deák Katalinban és férjében, hogy az SM miatt lemondjanak a családalapításról. A terhesség időszaka nyugodtan telt, a szülés is rendben lezajlott, a megszületett Vince pedig nagyon együttműködő babának bizonyul. Tudatosan készülnek a testvér születésére is: a neurológus kezelőorvossal úgy alakították át az SM terápiáját is, hogy az ne legyen gátja az újabb baba majdani érkezésének és eközben a kismama is biztonságban lehessen.

> A Multiplex Magazin riportját online itt olvashatja vagy itt letöltheti PDF formátumban.

 

 

on november 2 | by

Scroll to top