2010-ben is anyagi hátteret nyújtott az MSMBA

2011. január 10. | Jelentés

Közvetlen anyagi hátteret, a működéshez és programokhoz is forrást biztosított a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) a 2010-es évben is. Dotációt nyújtott az országos rendezvényekhez, s az országszerte működő megyei és városi SM egyesületeknek, kluboknak és alapítványoknak a helyi programjaikhoz. Megelégedni nem lehet, hiszen sokkal több pénznek is lenne helye, ám nem lebecsülendő, hogy [&hellip

Közvetlen anyagi hátteret, a működéshez és programokhoz is forrást biztosított a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) a 2010-es évben is. Dotációt nyújtott az országos rendezvényekhez, s az országszerte működő megyei és városi SM egyesületeknek, kluboknak és alapítványoknak a helyi programjaikhoz. Megelégedni nem lehet, hiszen sokkal több pénznek is lenne helye, ám nem lebecsülendő, hogy a megszorítások közepette is számos szakmai és közösségi programot meg lehetett valósítani.

A Nyíregyházi SM Rehabilitációs Centrum fenntartásán túl az MSMBA 2010-ben is számos országos és helyi rendezvény anyagi hátterét teremtette elő pályázatok és támogatók révén. A kiadásokban a legnagyobb tételeket az országos rendezvények jelentik, amikor több száz résztvevő számára az útiköltséget, az ellátást, a helyiségnek és a programoknak a költségét is az alapítvány fedezi – a megnövekedő utazási költségek és benzinárak miatt sokszor csak az utazási kiadások megtérítése több százezres nagyságrendű tételt jelent.

Országos rendezvények

Májusban az SM Világnap megrendezése a fővárosi Petőfi Csarnokban, illetve a hozzá kapcsolódó országos sajtópályázat lebonyolítása összességében 2,4 millió forintba került (ebből az SM betegek életét az újságokban, rádiókban, televíziókban bemutatni hivatott médiapályázat költségeit a támogató cégek magukra vállalták). A több mint négyszáz SM beteget fogadó kecskeméti Országos SM Napot 1,8 millió forinttal támogatta az alapítvány, a hozzá kapcsolódó orvosfórum és nemzetközi civil kerekasztal megrendezése további 1,6 millió forintba került (ebből az MSMBA 1,5 millió forintot a Nemzeti Civil Alapprogram pályázatán nyert a rendezvényre).
Az alapítvány a rehabilitációs együttműködés keretében 900 ezer forintot utalt át a veresegyházi Misszió Egészségügyi Központnak, 350 ezer forint sporttámogatásról döntött. A budapesti februári alapítványi évindító értekezlet 215 ezer forintos, a Berekfürdőn tartott médiatréning 330 ezer forintos költséget jelentett, a Békés megyei abilympiát 200 ezer forinttal támogatta a szervezet, míg az országos egyesület (SMBOE) által az Európai SM Platformnak fizetendő tagdíjra 100 ezer forintot fordított. Ugyancsak fontos tétel a SejtMag Magazin kiadása: a 2010-es lapszámok megjelenésére a folyó évben mintegy 900 ezer forintot különített el az országos alapítvány, hogy az SMBOE közösségeiben tag betegeknek ingyenesen álljon rendelkezésére az újság (a tavaszi lapszámot még 2009-ben rendezték, a nyomdaköltség egy jelentős részét pedig az SMBOE állta).

Területi támogatások

A korábbi évek alatt kialakított gyakorlatot követve 2010-ben is pályázati rendszerben juthattak a területi szervezetek taglétszámhoz szabott működési támogatáshoz. Az SMBOE tagszervezetei közül a budapesti és a Békés megyei egyesület 300-300 ezer, a Vas megyei 225 ezer, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei 195 ezer, a Csongrád megyei 171 ezer, Bács-Kiskun megyében a SMaragd Egyesület 168 ezer, a Hajdú-Bihar megyei 156 ezer, a Nyíregyházi SM Klub 120 ezer, a Bakony-Balaton Egyesület 90 ezer forinthoz jutott működési finanszírozásként. Három alapítvány, a fővárosi Szent Imre és Victory, továb- bá a Békés megyei alapítvány 200-200 ezer forint támogatást kapott.
Az MSMBA nemcsak az SMBOE, hanem a másik országos ernyőszervezet, a Magyar SM Társaság  munkáját is támogatja. Az SM Társaságnak 300 ezer, a Fejér megyei egyesületnek 258 ezer, a győrinek 132 ezer forintot juttatott, a Bácskaiak Egymásért Közhasznú Egyesület 81 ezer, az SM Alapítvány 200 ezer forint dotációra számíthatott.
Sokáig kétséges volt, hogy 2010-ben sikerül-e a hagyományos karácsonyi programokat támogatni, ám végül szerzett erre pénzt az MSMBA, így az év végén az SMBOE tagszervezetei között 1 millió 750 ezer forintot osztottak el, amiből a decemberi találkozókat finanszírozhatták országszerte a sorstársközösségek.
Az összesítésből kiderül: az MSMBA 2010-ben mintegy 14 millió forintot folyósított az országos és területi programok finanszírozására az SM közösségek javára.

Honnan volt pénz a kiadásokra?

Az SM szervezetek működésének két fő pillérét a pályázati rendszer, s a cégek által a társadalmi felelősségvállalási programokban nyújtott támogatások adták: az állandó programok mellett a szakmai kezdeményezésekhez is sikerült partnerként megnyerni több vállalatot. A Nemzeti Civil Alapprogramból (NCA) éves működésre 1,7 millió forintot, az SM betegek érdekvédelmére 1 millió forintot, a nemzetközi szerepvállalás erősítésére másfél millió forintot sikerült megnyerni, utóbbi két összegből konkrét eseményeket, a nyíregyházi nyílt napokat és a kecskeméti civil kerekasztalt lehetett finanszírozni 2010-ben.

 

Scroll to top