2010-ben Kecskemétre várnak minden SM beteget

2010. március 5. | Aktuális

Zajlanak a 2010-es országos SM nap előkészületei: a szakmai előadásokban tabunak számító témák is napirendre kerülnek. Újdonság lesz az is, hogy a tervek szerint nemcsak egy zárt csarnokban, hanem a város főterén is lesznek programok, hogy ezáltal minél többeket be tudjanak vonni a rendezvénybe, s azok is többet megtudjanak a sclerosis multiplexről, akik közvetlenül nem [&hellip

Zajlanak a 2010-es országos SM nap előkészületei: a szakmai előadásokban tabunak számító témák is napirendre kerülnek. Újdonság lesz az is, hogy a tervek szerint nemcsak egy zárt csarnokban, hanem a város főterén is lesznek programok, hogy ezáltal minél többeket be tudjanak vonni a rendezvénybe, s azok is többet megtudjanak a sclerosis multiplexről, akik közvetlenül nem érintettek.

Szolnokot, Szegedet és Gyulát követően 2010-ben Kecskemét ad otthont az országos SM napnak. Miután Bács-Kiskun megye székhelye majdnem az ország geometriai közepe, a szervezők abban bíznak, hogy a legutóbbi gyulai seregszemlénél is több SM beteg el tud majd jutni a szeptember 5-i vasárnapi találkozóra. Nemcsak a házigazdák fogtak bele a szervezésbe, hanem a megyei egyesületek vezetői is igyekeznek mihamarabb felmérni az igényeket, hogy megszervezhessék az utazást, hiszen a kerekesszékkel közlekedőknek is biztosítani kell nemcsak a részvétel, hanem az odajutás lehetőségét is.

Mivel a betegség sok fiatalt érint, ezért az orvosi előadások sorában olyan eddig nem tárgyalt témák is napirendre kerülnek, mint a szexuális élet és az SM betegek gyermekvállalása. Emellett szakmai előadást terveznek a sokakat sújtó krónikus fáradékonyságról, annak okairól, illetve az ellene való fellépés lehetőségeiről. Szó lesz a legújabb gyógyszeres SM terápiáról, a kezelés finanszírozásának nehézségeiről is, s egyéni tapasztalatcserére is nyílik mód.
A szórakoztató és kulturális programokról az egyeztetések még zajlanak, ám az már tudható, hogy az előadásoknak és az ebédnek valószínűleg az Olimpia utcában lévő Messzi István sportcsarnok ad otthont. Ezt követően viszont rendhagyó módon Kecskemét főterén folytatódik az SM nap.

A helyszínválasztásnak az a magyarázata, hogy a rendezvénybe minél többeket szeretnének bevonni a kívülálló civilek közül is, hogy az emberek többet megtudhassanak az SM-ről, megismerhessék a betegek mozgalmát, s fogékonyabbakká váljanak a nehézségeikre. A tervek között szerepel, hogy egy kiállítást és vásárt is rendeznek az SM betegek munkáiból. Turi Sándor, a kecskeméti SMaragd SM Egyesület vezetője elmondta: a vendégeknek lesz lehetőségük városnézésre, s a betegtalálkozótól függetlenül is sok színes programra számíthatnak a városba érkezők ezen a hétvégén.

Biztosan lesznek olyan betegek is, akik meghosszabbítják a kecskeméti tartózkodásukat, ugyanis a hagyományoktól eltérően 2010-ben nem tavasszal, hanem ősszel lesz a Vackorvár életmódtábor.

Az 5 napos rendezvény ugyan hivatalosan szeptember 6-án kezdődik, ám akik ott lesznek az előző napi országos találkozón, már nem kell hazautazniuk: aznap este is várja őket a szálláshely a Kecskemét melletti erdei iskolában. A Vackorvár rehabilitációs és kulturális programjait, illetve a résztvevő betegek által hozzájárulásként fizetendő térítési díjat még nem véglegesítették, mert sok múlik azon, mennyi támogatást sikerül összegyűjteni a vállalkozásoktól, az önkormányzattól és a civil forrásokból.

 

Scroll to top