5 megyében indulhat el az SM betegek házi gondozása

2017. február 27. | Aktuális, Címlap, SM Centrum

8 millió forintot nyert a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA), amelyből egyrészt fejlesztik a nyíregyházi SM rehabilitációs központot, másrészt 5 megyében házi gondozási szolgáltatásokat tudnak nyújtani a sclerosis multiplexes betegeknek. Alább a projektről szóló hivatalos közlemény olvasható.

A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány sikeresen pályázott az FSZK által kiírt FOF-2016-os pályázatra. A 8 millió Ft-os támogatással megvalósuló projekt célja komplex szolgáltatásfejlesztés, terjesztés és hálózatalakítás SM betegek házi gondozására az MSMBA koordinálásával Magyarországon.

Az elnyert támogatás révén nemcsak a Szabolcs-Szatmár- Bereg megyei halmozott fogyatékossággal élő SM betegek házi gondozását és rehabilitációját tudjuk javítani, hanem további 5 megyében (Békés, Csongrád, Jász-Nagykun- Szolnok, Heves, Vas) is beindítjuk a megyei egyesületek SM betegeinek házi gondozását is. A nyíregyházi SM Centrum rehabilitációs eszközparkját kis és nagy értékű eszközök beszerzésével úgy bővítjük, hogy ezek az eszközök mobilak legyenek, így lehetőség nyílik ezek kölcsönzésére, a házi gondozásra. A projekt tartalmazza a házi gondozó eszközök használatának betanítását, szállítását, karbantartását.

Az SM betegek megyei szintű házi gondozása részben gyógytorna alkalmazását és betanítását jelenti a beteg otthonában saját maga és családtagjai számára, és magába foglalja gyógymasszázs alkalmazását szintén a beteg otthonában. A projekt fontos részét képezi családterápiás és betegjogi tanácsadások nyújtása.

Az SM Centrumban folyó rehabilitációs programot és a házi gondozás gyakorlatát két napos „továbbképzés” formájában mutatjuk be az együttműködő partnerek gyógytornászai és gyógymasszőrei számára, koncentrálva az SM betegek speciális tornájára. A partner SM egyesületek vezetőinek és képviselőinek részvételével zárókonferencián értékeljük a tapasztalatokat és a hálózat létrehozása érdekében elért addigi eredményeket, valamint kijelöljük a későbbikben megoldásra váró feladatokat. A projekt 2017 tavaszán zárul.

Nadabánné Benyik Éva projekt menedzser

A FOF 2016/13 projektet támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft.

Scroll to top