A hőkamera nem lát betegséget!

2014. november 17. | Tudomány

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 100 millió forintos bírságot szabott ki az emberek megtévesztéséért arra a cégre, amely számos fórumon azt állította: a hőkamerás vizsgálattal diagnózist lehet felállítani

A Gazdasági Versenyhivatal által közreadott közlemény szerint megállapították, hogy az ominózus vállalkozás megtévesztő reklámokat tett közzé a hőkamera termékéről. A vizsgált időszakban – 2013 második felében – a cég honlapon, sajtóhirdetésekben, szórólapokon, direkt marketing levelekben, hírlevelekben, termékbemutatókon elmondott szóbeli tájékoztatások során olyan kijelentéseket tett, hogy a hőkamera alkalmas betegségek diagnosztizálására, ám eközben a reklámozott hőkamera nem is orvostechnikai eszköz, így annak diagnosztikai funkció az egészségügyi törvényben meghatározottak szerint nem tulajdonítható.

A GVH Versenytanácsa a 100 millió forint bírság mellett megtiltotta a jogsértő magatartás további folytatását.

A hivatal tájékoztatása szerint a bírság kiszabásakor alapoztak a reklámköltségekre, súlyosító körülményként értékelték többek között, hogy a megcélzott fogyasztói kör fokozottan kiszolgáltatott, a kommunikáció kiterjedtsége miatt a jogsértő reklámkampány a fogyasztók széles körét elérte. Figyelembe vették azt is, hogy a vállalkozást a versenyhivatal már elmarasztalta fogyasztók megtévesztése miatt.

Basa Andrea, a GVH sajtószóvivője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a megbírságolt cégeknek a határozat kézhezvételétől 30 nap áll rendelkezésre a bírság befizetésére, a felszámolás alatt lévő társaságoknál – mint a jelenleg elmarasztalt cég – a bírság a felszámolási eljárás során adó módjára behajtható.

Tanulságos mindenki számára a történet: nagyon sokan akarnak visszaélni beteg emberek gyógyulni akarásával, s azt mondják, amit a beteg és családtagja hallani akar, ezzel vezetik félre, s károsítják meg őket, majd okoznak csalódást.

Scroll to top