A szem az agy tükre

2012. november 15. | Tudomány

Egy kifinomult képalkotó berendezés segítségével egy nap előre jelezhető lesz majd a sclerosis multiplex (SM) progressziója. A retina a szem ideghártyája, itt alakulnak át a képek elektromos jelekké, és jutnak el a látóidegen át az agyba. A retina a központi idegrendszer része, olyan, mint egy ablak az agyra, azaz rengeteg információval szolgálhat az agy különféle [&hellip

Egy kifinomult képalkotó berendezés segítségével egy nap előre jelezhető lesz majd a sclerosis multiplex (SM) progressziója.

A retina a szem ideghártyája, itt alakulnak át a képek elektromos jelekké, és jutnak el a látóidegen át az agyba. A retina a központi idegrendszer része, olyan, mint egy ablak az agyra, azaz rengeteg információval szolgálhat az agy különféle területeiről. A retina egyes részei a betegség különféle megjelenési formáit jelzik, és kimutatják az agy egyes részeinek károsodását, így a kezelés hatékonysága lemérhető.

Egy optikai koherencia-tomográfiának nevezett eljárással megmérik a retina külső és belső rétegének vastagságát, és ez képet adhat a központi idegrendszerben a sclerosis multiplex által okozott folyamatokról. Nem a szem állapotát méri fel tehát, hanem az agyban bekövetkezett változásokat – számolt be egy új vizsgálati irányvonalról az InforMed internetes portál cikke.

Ha az eljárást jóváhagyják, viszonylag olcsó, nem invazív és könnyen megismételhető módszerrel egészülhet ki az MRI-vizsgálat. A szigorú klinikai kutatások és az eljárások hatékonyságának, megbízhatóságának vizsgálata éveket vesz igénybe, csak mindezeket követően válhat bármilyen eljárás vagy kezelés a terápiás protokoll részévé.

Kapcsolódó cikkek:
Hol lakik a döntéshozó emlékezet az agyban?
Az agyban kutatnak a fájdalmak után
A Széchenyi-díjas Vécsei László az idegszövet károsodás kivédéséről
Genetikai kristálygömb: akarjuk tudni meddig élhetünk?

 

Scroll to top