A szem, mint ablak a neurológiai betegségekre

2022. január 26. | Tudomány

Egy egyszerű retinavizsgálat is megmutathatja, hogy mennyire fenyeget valakit az egészsége váratlan romlása és a korai halál – derül ki egy friss kutatásból.

A British Journal of Ophthalmology szaklap által közölt, az index.hu cikkében bemutatott vizsgálat 47 ezer felnőttön végzett 80 ezer szemvizsgálat gépi tanulással végzett elemzésén alapul.

A retina a szemgolyó hátsó részén található idegszövet. A kutatók ehhez a szövethez az itt található erek és idegsejtek állapota alapján egy biológiai kort tudtak rendelni, és három és fél éves kilengéssel meg tudták jósolni az adott személy valós korát. Amikor azonban a retina kora eltérést mutatott az adott személy tényleges életkorától, az statisztikailag kimutathatóan előre jelezte a közelgő egészségi problémákat.

Ha egy páciens retinája egy évvel idősebb volt, mint az életkora, az 2 százalékkal növelte a halál okát a következő 11 évben, és 3 százalékkal nőtt a nem szívbetegség és rák okozta halálozás esélye.

Egyelőre ismeretlen, hogy pontosan mi miatt jelentkeznek ezek a statisztikai összefüggések. Arra azonban egyre több a bizonyíték, hogy a retina nagyon érzékeny az öregedést okozó hatásokra, és mivel sok idegsejtet és eret tartalmaz, fontos információkat adhat egy személy érrendszerének és agyának állapotáról.

A retina korkülönbségének jelentős összefüggése a nem szívbetegség és nem rák okozta halálozásra a szem és agy közötti kapcsolat egyre erősebb bizonyítékaival együtt alátámasztják azt az elképzelést, hogy a retina ablak a neurológiai betegségekre – fogalmaz a szerzők alapján a cikk.

A kutatók szerint a szív- és érrendszeri megbetegedések modern megelőző kezelések hatására bekövetkezett csökkenése ellenére a retina állapota erről is komoly információt szolgáltat.

A rendelkezésre álló adatok támogatják a feltevést, hogy a retina fontos szerepet játszik az öregedés folyamatában, és érzékeny az öregedést okozó halmozódó káros hatásokra, amelyek növelik a halál kockázatát – idézi a szerzők összegzését az index.hu cikke.

A felfedezés egyik nagy előnye, hogy a biológiai kor meghatározására használt eddig ismert módszerek, a DNS-metiláció, a mutációk halmozódásának mérése vagy a vérben található gyulladásos jelzőanyagok vizsgálata drágák, körülményesek és nem megbízhatók – egy retinavizsgálat ugyanakkor 5 percig sem tart.

Scroll to top