Az agy rozsdaövezeteit kutatják Pécsett

2013. március 20. | Tudomány

Az agyi vaslerakódás káros hatásainak vizsgálatába kezdett egy pécsi kutatócsoport az agyi megbetegedések megértése és későbbi gyógyítása érdekében. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a 225 millió forintos európai uniós támogatást élvező kutatás a jövő év végéig folyik az intézmény orvostudományi karának több vezető tudományos munkatársa részvételével. A tudósok azon elmélet [&hellip

Az agyi vaslerakódás káros hatásainak vizsgálatába kezdett egy pécsi kutatócsoport az agyi megbetegedések megértése és későbbi gyógyítása érdekében.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a 225 millió forintos európai uniós támogatást élvező kutatás a jövő év végéig folyik az intézmény orvostudományi karának több vezető tudományos munkatársa részvételével. A tudósok azon elmélet ellenőrzésén és bizonyításán dolgoznak, amely a megemelkedett szabad vasszint toxikus hatása által kiváltott immunreakciókat okolja olyan degeneratív agyi betegségek kialakulásáért, mint a stroke, az agyi trauma, az Alzheimer-kór vagy az epilepszia.

A szakemberek a modern képalkotó technológia segítségével vizsgálják az e betegségekben szenvedők agyában a vaslerakódás mértékét, emellett állatkísérleteteket és szövettani vizsgálatokat is végeznek majd.

“A kutatás révén a remények szerint jobban meg lehetne érteni a degeneratív idegrendszeri betegségek kialakulásának folyamatát, amely nyomán új diagnosztikai és kezelési módszerek kidolgozására nyílhat mód, miközben a betegségek kialakulásának megakadályozása terén is jelentős előrelépést lehet elérni” – írták.

Kapcsolódó cikkek:
Hol lakik a döntéshozó emlékezet az agyban?
Az agyban kutatnak a fájdalmak után
A Széchenyi-díjas Vécsei László az idegszövet károsodás kivédéséről
Új korszak a globális tudományban

 

Scroll to top