Az agyban kutatnak a fájdalmak után

2010. november 15. | Tudomány

Funkcionális MR vizsgálattal az agy olyan területeit igyekeznek feltérképezni Pécsen, amelyek a beteg fájdalmát visszatükrözik. Amint kifejti, ez azért fontos, mert a fájdalmak könnyen krónikussá válhatnak, tönkretéve az életminőséget. Amint prof. dr. Komoly Sámuel, a Pécsi Tudományegyetem Neurológiai Klinikájának igazgatója a Dunántúli Naplónak adott interjúban elmondta, munkáját a Pécsi Diagnosztikai Központ, az Idegsebészeti Klinika és [&hellip

Funkcionális MR vizsgálattal az agy olyan területeit igyekeznek feltérképezni Pécsen, amelyek a beteg fájdalmát visszatükrözik. Amint kifejti, ez azért fontos, mert a fájdalmak könnyen krónikussá válhatnak, tönkretéve az életminőséget.

Amint prof. dr. Komoly Sámuel, a Pécsi Tudományegyetem Neurológiai Klinikájának igazgatója a Dunántúli Naplónak adott interjúban elmondta, munkáját a Pécsi Diagnosztikai Központ, az Idegsebészeti Klinika és saját munkatársai segítik. Funkcionális MR vizsgálattal az agy olyan területeit igyekszik feltérképezni, amelyek a beteg fájdalmát visszatükrözik. Gyakorta hallani, hogy valaki orvostól orvosig jár emiatt, mégsem tudják meggyógyítani. Ez az úgynevezett félrekezelés évekig eltarthat. Hozzáteszi, az ilyen nem gyógyuló betegek rendkívül sokan vannak, és lehetnek még, akik egy idő után már el sem mennek az orvoshoz – idéz lapszemléjében az interjúból a Weborvos.

Komoly Sámuel a kutatásokkal kapcsolatban közölte: a klinikán a közelmúltban találták meg azt az agyterületet, ami fájdalomingerek hatására a Parkinson-kórban aktiválódik. Ez korábban nem volt ismert, a felfedezés nemzetközileg is előzmény nélküli. Ez magyarázatot adhat arra, hogy ez az időskorban igen gyakori, lassan előrehaladó, degeneratív idegrendszeri, testi remegéssel járó betegség eleinte végtagfájdalmakkal jelzi érkezését. Hasonló tüneteket produkál, mint a reuma, így könnyen összetéveszthető, ám a jövőben könnyen ki lehet deríteni, hogy miről is van szó.

Kapcsolódó cikkek:
Fájdalomcsillapítás: nem szabad belenyugodni a szenvedésbe
Fájdalomcsillapítás: jogok, lehetőségek, fájdalomcsillapító eljárások
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!

 

Scroll to top