Az Epstein-Barr vírusfertőzés és az SM lehetséges összefüggései

2022. január 26. | Tudomány

A Harvard Egyetem kutatói a Science hasábjain számoltak be felfedezésükről, miszerint kapcsolat mutatható ki a sclerosis multiplex kialakulása és az Epstein-Barr vírus fertőzése között.

Amint a medicalonline.hu cikke is kitér rá, az összefüggés látszólag ellentmond annak a ténynek, hogy a felnőttek 95%-a EBV-fertőzött, az SM viszont egy ritka betegség.

Tanulmányukban a kutatók az amerikai hadseregben szolgált vagy szolgáló összesen 10 millió katona szérummintáját vették alapul, és ezek közül választottak ki csaknem ezer olyan személy mintáját, akiknél SM-et diagnosztizáltak.

Mivel a seregben kétévente kötelező a vérvétel, visszakövették a mintákat, és megállapították, hogy az SM kockázata 32-szeresére nő EBV-fertőzést követően, míg más vírusfertőzés után változatlan.

Az SM egyik legfontosabb markerének tekintett neurofilament könnyű láncok szérumszintje csak az EBV-fertőzést követően mutatott emelkedést. Ezek az eredmények az SM semmilyen másik ismert kockázati tényezőjével nem magyarázhatók. A kutatók szerint jó esély van arra, hogy egy jövőbeni EBV-vakcina vagy EBV-specifikus antivirális gyógyszerek megakadályozhatják, vagy gyógyíthatják a sclerosis multiplexet.

Scroll to top