Az évszakokkal is változhat az SM aktivitása

2010. szeptember 2. | Tudomány

A sclerosis multiplex aktivitása változhat az évszakokkal is: a változó aktivitású és lefolyású betegséggel élő páciensek agyáról készült mágneses rezonanciás (MRI) felvételeket az időjárási változások mintázatával vetették össze a kutatók. Ez alapján megállapították, hogy a kór súlyossága tavasszal és nyáron nagyobb volt. Az amerikai kutatók megállapítását a BBC hírportálja nyomán a Magyar Nemzet Online közölte. [&hellip

A sclerosis multiplex aktivitása változhat az évszakokkal is: a változó aktivitású és lefolyású betegséggel élő páciensek agyáról készült mágneses rezonanciás (MRI) felvételeket az időjárási változások mintázatával vetették össze a kutatók. Ez alapján megállapították, hogy a kór súlyossága tavasszal és nyáron nagyobb volt.

Az amerikai kutatók megállapítását a BBC hírportálja nyomán a Magyar Nemzet Online közölte. A kutatók 44 SM-mel élő ember 1991 és 1993 között készült agyi MRI felvételeit hasonlították össze az ugyanarra az időszakra vonatkozó időjárási adatokkal. Utóbbiak között volt a napi hőmérséklet, valamint a mért napsugárzás és csapadék. A tanulmányban részt vevő felnőtteket nem kezelték SM-re, viszont rendszeresen MRI felvételt készítettek agyukról. Személyesen átlagosan 22-szer szkennelték agyukat a szóban forgó időszak alatt. Egy év elteltével 31 embernél összesen 310 agyi léziót, a szklerózis által okozott elváltozást találtak. A léziók háromszor gyakrabban jelentek meg a melegebb tavaszi és nyári hónapokban.

A későbbi elemzés azt is megmutatta, hogy a melegebb hónapokkal kapcsolatban volt az új betegségek megjelenése, valamint a meglévő betegségek súlyosbodása is. A kapcsolat hátterében lévő okokra még nem találtak magyarázatot a bostoni Brigham and Women’s Hospital kutatói. Dominik Meier és munkatársai tanulmányukat a Neurology című szakfolyóiratban tették közzé.

Kapcsolódó cikkek:
Sclerosis multiplex: D-vitamin vagy UV sugárzás?
Depresszió és agyi elváltozások: lehet összefüggés?

 

Scroll to top