Az infúziós SM kezelés hazai tapasztalatai

2010. október 27. | Tudomány

Az SM kezelését irányító neurológusok szeptemberben Budapesten találkoztak, hogy áttekintsék az infúziós terápia hazai tapasztalatait. Magyarországon klinikai vizsgálatok keretében évek óta részesülnek betegek a kezelésben, az eredmények nyomán 2010. február óta az állami egészségbiztosítás is finanszírozásba fogadta a terápiát.   A szeptemberi fővárosi szimpóziumon elhangzott: 2010 első fél-évének végéig világszerte összesen 71400 SM betegnél alkalmazták [&hellip

Az SM kezelését irányító neurológusok szeptemberben Budapesten találkoztak, hogy áttekintsék az infúziós terápia hazai tapasztalatait. Magyarországon klinikai vizsgálatok keretében évek óta részesülnek betegek a kezelésben, az eredmények nyomán 2010. február óta az állami egészségbiztosítás is finanszírozásba fogadta a terápiát.

 

A szeptemberi fővárosi szimpóziumon elhangzott: 2010 első fél-évének végéig világszerte összesen 71400 SM betegnél alkalmazták az infúziós kezelést, Magyarországon a február óta eltelt féléves időszakban nyolcvanan jutottak hozzá. Amint az dr. Rózsa Csilla, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház neurológiai osztályvezető főorvosának hazai betegekről szóló összesítéséből kiderült, a kezeltek között egyaránt van olyan páciens, akinek egy éven belül, s olyan is, akinek 28 évvel ezelőtt diagnosztizálták a betegségét: a legfiatalabb beteg 21, a legidősebb 60 éves. Az infúziós készítménnyel kezeltek közül minden második embernek négy vagy annál több relapszusa volt a kezelést megelőző három évben.

Amint arról a SejtMag Magazinban korábban írtunk, a gyógyszerként 2006-ban törzskönyvezett új hatóanyag azok számára hozott előrelépést, akiknél az első vonalban évek óta alkalmazott gyógyszerek nem, vagy nem megfelelően hatnak, tehát a kezelés ellenére is gyakoriak és súlyosak a gyulladások, a relapszusok.

A szimpóziumon arról is beszámoltak: a terápia tapasztalatait világszerte összegyűjtik, s egy nagy adatbázisban összegzik. Az együttműködéshez eddig 25 ország csatlakozott, s összesen 14700 beteg adatait regisztrálták. A globális adatbázis anonim, a betegek nem beazonosíthatók. A kezdeményezés lényege, hogy ezáltal az orvosok jóval nagyobb rálátással rendelkeznek a gyógykezelés hatékonyságáról, a mellékhatások előfordulásáról, hiszen miközben önmaguk személyesen csak néhány beteget kezelnek, mégis több ezer más páciens kórtörténetét követhetik nyomon.

A betegek biztonságát szolgája az is, hogy más országok gyakorlatát követve Magyarországon is hálózatba szervezik az MR vizsgálóhelyeket, hogy fokozottan követhessék a páciensek állapotát. Az elővigyázatosságot a mellékhatásként ritkán előforduló PML agyi fertőzés előfordulásának lehetősége is indokolja. A kezelés alkalmazására felhatalmazott neurológusok és a képalkotó vizsgálatokat végző radiológusok szakmai felkészítése, a kezelésben résztvevő páciensek szoros orvosi kontrollja egyrészt a terápia kockázatának további csökkentését szolgálja, másrészt növelheti a kezelés iránti bizalmat. Világszerte elsődleges szempont, hogy a kezelő- orvosok az infúziós terápiába (is) csak olyan betegeket vonjanak be, akiknek az a legnagyobb valószínűséggel pozitív eredményt hoz.

Scroll to top