Az SM Mozgásprogram tapasztalatai: gyógytorna, online gerinctorna és jóga is segíthet

2022. augusztus 12. | Aktuális, Életmód, MSMBA

Mintegy nyolcvan SM beteg regisztrált a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) által 2021. decemberben 3 hónapos próbaidővel elindított, majd újabb időszakkal meghosszabbított SM Mozgásprogram valamely foglalkozására. Budapesten és Nyíregyházán személyes gyógytornára, az ország bármelyik részéből pedig online gerinctornán és jógaórákon való részvételre nyílt ingyenes lehetőség. A költségeket a Sanofi támogatásával az alapítvány fedezte. Nagy igény van a program folytatására, ez az MSMBA anyagi lehetőségeinek függvénye. Az órákat tartó szakemberek egyetértenek abban: a szakavatott módon vezetett rendszeres mozgás nemcsak a fizikai állapot javításában segít, hanem az önbizalom erősítése, a sorstársak támogatása, a sikerélmény révén pozitív pszichológiai hatásai is egyértelműek. Ezt a betegek is megerősítik. 

„A Budapesten meghirdetett SM gyógytornára járok, és ugyan többet utazom, mint amennyit ott vagyok, nekem így is megéri” – vont mérleget Beáta. „Amikor otthon tornázom Youtube-videót nézve vagy anélkül, szinte soha nem csinálom végig a teljes gyakorlatsort, ám a gyógytornán fel sem merül, hogy ne csináljak meg mindent. Különösen, hogy a feladatok az állapotomhoz igazodnak: ha valamilyen új panasz vagy fájdalom jelentkezik, a gyógytornász ahhoz igazodva állít össze gyakorlatokat, majd felügyeli azt is, hogy azokat helyesen végezzük el.”

„Kétszer járok egy héten gyógytornázni: energiát ad, könnyebbnek érzem így a hétköznapokat, több erőm van a gyerekneveléshez, a munkához, a házimunkához is. Odahaza minden apróság elvonja a figyelmem a tornáról, nekem ezért ad sokat, ha eljárhatok egy szakemberhez, akinél más SM betegekkel közösen tornázhatunk” – osztotta meg tapasztalatait a szintén fővárosi Kalteneckerné Lengyel Lilla is.

A próbaidőszakban a budapesti gyógytornákat tartó Füredi Ritának több mint 20 éves szakmai gyakorlata van. Amint hangsúlyozza, a gyógytorna akkor optimális, ha személyre szabott. – Mivel az SM betegek állapota igen hullámzó lehet, erre minden egyes alkalommal tekintettel kell lenni és az aktuális terhelhetőségnek és szükségleteknek megfelelően alakítani a foglalkozást. Fontos, hogy a résztvevők minden óráról sikerélménnyel térjenek haza, mert ez ad motiváló erőt ahhoz, hogy újra és újra eljöjjenek, részt vegyenek az órán, ennek eredményeként ez a fajta mozgás elemi igényként épüljön be a mindennapjaikba – fogalmazott Füredi Rita. A gyógytornász az órákra változatos gyakorlatokkal készült, hogy a foglalkozások ne váljanak monotonná.

Füredi Rita

Füredi Rita

– Kétségtelen, hogy egy órára eljárni, majd ott a gyakorlatokat fegyelmezetten végigcsinálni energiabefektetést igényel. A vissza- jelzések alapján viszont a foglalkozások úgy fel tudják tölteni a résztvevőket, hogy az órák végére, ha fizikailag fáradtabbak is, mégis több energiát éreznek magukban, mint amikor elkezdték. E mellé társulnak a gyógytorna olyan, hosszú távon megtapasztalható kedvező hatásai, mint az állóképesség, az egyensúlyérzék, a koncentráció javulása, egyes mozgásszervi panaszok csökkenése, ezzel együtt a hétköznapi teendők könnyebbé válása – érvelt Füredi Rita.

A helyes testtartásnak, az erő beosztásának, a motiváció fenntartásának mindennapokban alkalmazható praktikumát ugyancsak szem előtt tartja az online gerinctornát tartó Sáringerné dr. Szilárd Zsuzsanna is. Önmaga is több mint 10 éve SM beteg, emellett vallja, hogy saját életét is a rendszeres sport tartja mozgásban, ráadásul hivatása is ehhez kapcsolódik: a Semmelweis Egyetem Pető András Karán főiskolai tanárként a segítő szakembernek készülő konduktoroknak testnevelés-módszertant, parasportot, egészségtudatosságot oktat. Az általa vezetett online gerinctornába az ország minden részéből csatlakoztak be résztvevők. Ugyan az internetes webkamerás kapcsolódásnak megvannak a korlátai, nem mérhető össze egy személyes gyógytornával, viszont nagy előnye, hogy lakóhelytől függetlenül bárhonnan be tudnak lépni a résztvevők.

Sáringerné dr. Szilárd Zsuzsanna

Sáringerné dr. Szilárd Zsuzsanna

– A próbaidőszak tapasztalatai alapján már heti egy gerinctornának is érezhetőek a pozitív hatásai a helyes testtartásban, a testtudatosságban. A fejlődés ugyan nem egyenletes, hanem személy- és állapotfüggő, viszont a részvételnek a mozgásórán túlmutató hozadékai is vannak. A fejlődés nemcsak abban mérhető, hogy pontosabban végzi valaki a gyakorlatokat, hanem abban is, hogy az itt tanultak hogyan hoznak könnyebbséget például a takarításban, a házimunkában, a mindennapos rutin feladatok elvégzésében – fogalmazott Sáringerné Szilárd Zsuzsanna. – A mozgáskoordináció javulásán túl a részvétel a közérzetre is kihat. Minden óra elején és végén visszajelzést kérek arról, hogyan érzik magukat a bekapcsolódók. Sokat számít az is, hogy itt előre megbeszélt, konkrét időpontban kell megjelenni, ami a napirend részévé válik. Várják egymást a résztvevők, az órák elején és végén pedig van lehetőség a beszélgetésre is. Bevallom: amikor belevágtunk, én sem hittem volna, hogy akkora ereje lehet ennek a foglalkozásnak, mint amiről a résztvevők beszámolnak.

„25 éve élek SM-mel, egyre inkább azt gondolom, hogy nekem csak a rendszeres mozgás segít. Szívesen részt veszek irányított tornában, jobban érzem magam tőle. 10 éve nem volt már shubom, hiszek abban, hogy az egészségesebb életmóddal sikerül lassítanom a betegség előrehaladását. Például úgy érzem, hogy többet tudok menni, mint korábban” – osztotta meg tapasztalatait Gimesi Réka.

„Ösztönöz, hogy előre egyeztetett időpontban, többen együtt találkozunk az online térben. Sokkal kitartóbb így az ember, mintha csak önmaga egymagában tornázgat odahaza. Az órákon nemcsak a feladat hangzik el, hanem magyarázatot is kapunk, hogy melyik gyakorlatnak mi a haszna és hogyan kell helyesen végeznünk, az oktató a képernyőn keresztül figyelve korrigálni is tudja, ha valamit nem jól csinálunk. Sokat jelentett számomra, hogy bekapcsolódhattam” – fogalmazta meg egy anonimitását őrző résztvevő.

„A programtól azt vártam, hogy így rá tudom venni magam könnyebben a rendszeres mozgásra az állandó fáradtságom ellenére, és megtanulom azt, hogy ebben a betegségben melyek is az igazán hatékony gyakorlatok. Az oktatónk igazi példa a számomra. Nagyon örülök, hogy az ő óráin vehettem részt, hozzáállása a saját állapotához, az életéhez és a mozgáshoz bámulatos, pozitív gondolkodása magával ragad. A gyakorlatok változatosak, alaposan átmozgatnak, kellemesen felfrissítenek és elfárasztanak” – olvasható egy másik visszajelzésben.

A csoportban volt azért lemorzsolódás is. Ez múlhat azon is, hogy a meghirdetett időpontok kinek feleltek meg, de azon is, hogy egy órán nehéz kivitelezni, hogy olyan feladatok legyenek, amelyeket mindenki kielégítőnek tart. Tekintettel kell lenni arra, hogy a nehezen mozgó, kerekes székes betegeknek is legyen sikerélményük, viszont a jobb állapotban lévők se érezzék kevésnek a mozgást. Egy sportosabb, érdemi korlátok nélkül élő SM beteg számára előfordulhat, hogy nem kihívás az online gerinctorna, viszont ha dönteni kell, inkább azok igényei felé mozdul el a foglalkozás, akiknek állapotukból adódóan korlátozottabbak a lehetőségei.

Kelemen Kunigunda

Kelemen Kunigunda

A szintén online elérhető yin jóga is népszerűnek bizonyult. – A yin jógában a fókusz a teljes elengedésen, passzivitáson van, segíti az elcsendesedést, a jelenbe és önmagunkhoz való megérkezést, felszabadítja az energiakészleteket, feloldja a mélyen elraktározott stresszt. Az izmok ellazulása a kötőszöveteken át a szalagokra és ízületekre is hat, érdemben képes csökkenteni a mozgásszervi panaszokat és javítani a lelkiállapotot – fogalmazott dr. Kelemen Kunigunda jógaoktató. Az elmondottakat a résztvevők is visszaigazolták.

„Csodát nem vártam, de bíztam benne, hogy könnyebbé teszi a mozgásomat. A várakozásaim igazolódtak, a koncentrálással könnyebben sikerül minden. Az állapotunkhoz mért feladatok, a közösség támogatása nagyon sok akaraterőt adott” – fogalmazott László Balázs. „Azért jelentkeztem a programba, mert szerettem volna a mozgástartományomat bővíteni. Úgy érzem, javult is a mozgásom. A lelkemnek pedig megnyugvást adnak az órák” – osztotta meg tapasztalatait Csabai István.

„Szerettem volna egy olyan mozgásformát, amit az otthonomban is gyakorolhatok. A jógától nyugalmat, ellazulást, kiteljesedést és új élményeket vártam. Többet kaptam, mint gondoltam: megtapasztaltam a félelemmentesség érzését! Számomra egy csoda minden jóga foglalkozás, amely végére egy más energiaszintre kerülök. A yin jóga tökéletes egy olyan embernek is, aki kerekesszékben ülve, mint én, csak korlátozott mozgásokat tud kivitelezni. Az egyik legjobb döntés volt az életemben, hogy jelentkeztem” – szögezte le Baranyi Mihály.

„A jóga már a betegségem előtt része volt az életemnek, de egyre kevésbé tudtam erőt venni magamon a rendszeres gyakorláshoz. Az SM mozgásprogrammal újra motivációt kaptam. Sajnos télen pánikbetegséget is megállapítottak nálam, emiatt a légzőgyakorlatok ismerete és alkalmazása még inkább segítséget nyújt, a megtanult módszerek testileg és lelkileg is sokat adnak ” – egészítette ki az elhangzottakat egy 16 éve SM betegséggel élő résztvevő.

– Sokan számoltak be arról, hogy a yin jóga hétről-hétre enyhítette a bennük lévő feszültséget, a negatív stresszt, ezáltal enyhültek a testi tüneteik is – erősítette meg Kelemen Kunigunda, majd további visszajelzéseket idézett. „Az óra végére elmúlt a szédülésem, ami napok óta elég erőteljes volt néha.” „A jóga megnyugtat, ellazít, feltölt energiával: minden SM betegnek receptre kellene felírni.”

Gyógytorna Nyíregyházán. A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány nyíregyházi SM rehabilitációs centrumában az SM Mozgásprogramtól függetlenül is elérhető gyógytorna: Gyuricza László gyógytornásznál csoportos és egyéni gyógytornára is van lehetőség. Amint a szakember megfogalmazta, a fizikai javulás mellett lelki támogatás is célja a foglalkozásoknak. Fontosnak tartja, hogy a mozgást megszerettesse a betegekkel és arra sarkallja őket, hogy azt beépítsék a mindennapi életükbe. Az ingyenes gyógytorna nemcsak azok számára érhető el, akik a régióból be tudnak járni a centrumba, hanem azoknak is, akik SM betegként igénybe veszik a házban kínált kedvezményes szálláslehetőséget.

Az alapítvány a pozitív tapasztalatok nyomán szeretné a jövőben is minél több SM beteg számára elérhetővé tenni a foglalkozásokat. A folytatás az anyagiakon múlik, hogy a betegszervezetnek mennyi pénzt sikerül vállalati adományok, pályázati források révén előteremtenie az órákra. A betegek visszajelzései és az alapítvány törekvései mindenesetre egy irányba, az SM mozgásprogram folytatása felé mutatnak. Az aktuálisan nyitva álló lehetőségekről a www.msmba.hu/mozgasprogram oldalon lehet tájékozódni.

Jelen cikk a Multiplex Magazin 2022/1. lapszámában jelent meg. Az országos betegedukációs lap kiadója a Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete.

Scroll to top