Békés: támogatások és bővülő taglétszám

2010. március 5. | Közösség

A közös rendezvényeken túl önkéntesek bevonásával igyekeznek szolgáltatásokat, valamint akár pénzbeli támogatást is nyújtani a segítségre szoruló betegeknek Békés megyében. A Viharsarokban most több egyesületi tagot tartanak nyilván, mint egy évvel ezelőtt. Szeghalomról, Füzesgyarmatról, Békéscsabáról és Gyuláról is regisztráltak az elmúlt időszakban új tagokat a Békés megyei SM egyesületben, így a taglétszám bő egy év [&hellip

A közös rendezvényeken túl önkéntesek bevonásával igyekeznek szolgáltatásokat, valamint akár pénzbeli támogatást is nyújtani a segítségre szoruló betegeknek Békés megyében. A Viharsarokban most több egyesületi tagot tartanak nyilván, mint egy évvel ezelőtt.

Szeghalomról, Füzesgyarmatról, Békéscsabáról és Gyuláról is regisztráltak az elmúlt időszakban új tagokat a Békés megyei SM egyesületben, így a taglétszám bő egy év alatt 95-ről 105-re bővült – tájékoztatott Herczegné Szabó Marianna, a civil szervezet vezetője. Az új tagok többsége kezelése idején a neurológián  hallott az egyesületről, ám olyan is akadt, aki véletlenül szerzett tudomást az egyik rendezvényről, ott rögtön csatlakozott is a csoporthoz, majd tapasztalatai nyomán hivatalosan is kérte tagfelvételét. A decemberi közgyűlésen több mint ötvenen voltak jelen, pártoló tagok és kísérők is részt vettek a fórumon, ami egyben a karácsonyi köszöntések ideje is volt.

A rendezvények és pályázatok mellett a 2009-es év fejleménye, hogy a korábbi önkéntesek mellé megszerveztek egy öttagú szakmai csapatot is, amelynek tagjai szakszerűen tudnak segíteni az otthoni ápolásra szoruló betegeknek.

Herczegné Szabó Marianna elmondta: az otthonápolás alapjait már évekkel korábban lerakták Békés megyében, sok gyógyászati segédeszközt is szereztek, ám sajnos az önkéntesek képzése nem járt sikerrel, mert a beiskolázott résztvevőkre a tanfolyam elvégzése után a gyakorlatban nem lehetett számítani. A korábban a gyulai kórházban főnővérként dolgozott egyesületi elnök egykori kollégáit kérte fel arra, hogy vegyenek részt az otthonukhoz kötött betegek szakszerű ellátásában: két szakápoló, egy masszőr, egy egészségfejlesztő terapeuta és egy mentálhigiénés szakember lett tagja a csapatnak. A beteg otthonában tudnak fodrászt is biztosítani, hamarosan pedig az egyik munkatársat pedikűr-manikűr tanfolyamra is beiskolázzák.

Az egyesület a háziorvos által rendelhető ápolástól függetlenül biztosítja a megyében leginkább rászoruló két-három betegnek, hogy otthonukban kaphassanak gyógytornát vagy masszírozást, esetleg a kórházból kikerülve legyen segítségük a fürdésben, takarításban vagy épp bevásárlásban. Vannak akiknek a lábadozását nem a saját önkéntesek munkájával, hanem a hivatásos segítők, takarító vállalkozás vagy az úgynevezett kolping szolgálat betegekre eső költségének kifizetésével támogatják. Krízishelyzet esetén gyors anyagi mentőövet is próbálnak dobni, ha valaki másként nem tudná megvenni a gyógyszereit, netán nem kapná meg a számára szükséges ápolást vagy orvosi ellátást. Az egyesület a saját forrásai mellett ebben támaszkodhat az SM betegek ugyancsak gyulai székhelyű szociális alapítványára is.

– A forrásaink végesek, ám arra biztatjuk a betegeinket, hogy keressenek bennünket, ha segítségre van szükségük, s nem tudják a problémát családon belül megoldani. Ha túl sok igény érkezik, akkor kénytelenek vagyunk rangsorolni, viszont csak azok mögé tudunk odaállni, akik jelzik felénk ennek szükségét – fogalmaz Herczegné Szabó Marianna.

 

 

Scroll to top