Betegségük ellenére sokat segíthetnek egymásnak a sorstársak

2017. december 20. | Címlap, Kiemelt, Közösség, Sorstársak

Senkitől sem várható el, miután egy rémisztő betegség diagnózisával szembesül, hogy másnaptól máris aktív tagja legyen egy betegszervezetnek. Vannak, akik szándékosan elkerülik a sorstársakat, ezzel hárítva maguktól a betegségtudatot, mások az első perctől kezdve tudatosan keresik a sorstársakat, hogy minél több információval, tapasztalattal felvérteződve próbálják újraszervezni az életüket.

A betegszervezetek arra biztatnak mindenkit: akitől elérhető távolságban működik SM klub vagy egyesület, adjon esélyt önmagának arra, hogy ott megértő, támogató, nyitott, előítéletek nélküli civil közösségre találjon, ahol tabuk nélkül beszélhet olyan fizikai és lelki kihívásokról, amelyeket csak az érthet, aki önmaga is érintett, mert átélte azokat.

Furcsa Józsefné

Furcsa Józsefné

– Nemcsak a saját térségünkben, hanem szerte az országban arra ösztönözzük a fiatalabb és az idősebb SM betegeket is, hogy lépjenek kapcsolatba egymással. Ennek terepe lehet egy virtuális közösség, az interneten egy Facebook-csoport is, ám az nem pótolhatja a személyes kapcsolatokat. Az évtizedek óta működő SM klubokban és egyesületekben nagyon sok tapasztalat halmozódott fel, amely segítséget nyújthat azoknak is, akik nemrég szembesültek a betegséggel – érvel Furcsa Józsefné, az SM Betegek Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének vezetője. A civilek gyakran ápolnak jó kapcsolatokat kórházakkal, szakorvosokkal, ápolási szolgálatokkal, önkormányzatokkal, így több területen is előnyben lehetnek azok a betegek, akik mögött jól működő sorstársközösség áll. Persze az egyesületek is akkor tudnak hatékonyan működni, ha minél többen fognak össze egymásért, a közös célokért.

Szilágyiné Sziklás Krisztina

Szilágyiné Sziklás Krisztina

– A neurológiai szakrendelésen lehetetlen mindazt a tudást és gyakorlati ismeretet átadni, amivel felkészíthetnénk betegeinket a szürke hétköznapok során rájuk váró kihívásokra. Ráadásul az aktív gyógyszeres kezelésben nem részesülő SM betegek közül sokan ki is esnek a látókörünkből. A pácienseinknek gyakran ajánljuk, hogy vegyék fel a kapcsolatot a civil szervezetekkel – erősíti meg az elhangzottakat Szilágyiné Sziklás Krisztina, a gyulai Pándy Kálmán Kórház SM nővére. – A betegségtudat felerősítését nem támogatom, azonban fontosnak látom, hogy a betegek tudjanak egymásról, megkapják az ismeretterjesztő kiadványokat, értesüljenek a kezelési, rehabilitációs és szociális lehetőségekről, programokról. Illetve tapasztalják meg, hogy egy betegszervezetben korántsem a betegség körül forog minden.

Herczegné Szabó Marianna

Herczegné Szabó Marianna

– A tünetekkel, panaszokkal, fájdalmakkal, a gyógyszerek mellékhatásaival, a fizikai és lelki kihívásokkal mindenkinek önmagának kell megküzdenie, ezt átvállalni senki sem tudja. Azonban nem kell egyedül küzdeni! Nem mindegy, hogy állnak-e egy beteg mögött olyan emberek a családtagokon kívül is, akikhez bizalommal fordulhat, akik előtt sosem kell magyarázkodni, mentegetőzni – vélekedik Herczegné Szabó Marianna, a több mint negyed évszázada működő Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezetének vezetője. Hozzáteszi: az SM diagnózisnak nem szabad a pesszimizmus, az elszigeteltség szinonimájának lennie, ebben pedig a betegnek és környezetének egyaránt felelőssége van.

 

MultiplexMagazin_cimoldal_2017_1

A cikk a Multiplex Magazin nyomtatott kiadásában jelent meg. Az országos, ingyenes, civil betegtájékoztató és életmód magazint a kiadó Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete eljuttatja az ország SM centrumként működő neurológiai osztályaira, betegszervezetekhez, valamint közvetlenül az érintettekhez is. A lapot főszerkesztőként B. Papp László egészségügyi szakújságíró jegyzi: az újság elsősorban az érintett betegeknek és családoknak szól, ám célja a sclerosis multiplexről való ismeretszint növelése, a betegek elfogadásának elősegítése is. Kapcsolat: multiplexmagazin@gmail.com

 

Scroll to top