Betegtalálkozót szerveztek Kaposváron

2017. augusztus 28. | Közösség

A Somogy Megyei Sclerosis Multiplexes Egyesület meghívására érkeztek SM beteg sorstársak Kaposvárra, ahol ismeretterjesztő előadások, koncert és kirándulási lehetőség is várta őket.

Amint a Somogy megyei Sonline.hu hírportál összefoglalójából kiderül, az SM napot Oláh Lajosné, kaposvári alpolgármester nyitotta meg, fővédnökként pedig köszöntőt mondott Moizs Mariann kórházigazgató és Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének elnöke.

– Ez egy lassan előrehaladó betegség, ami súlyos rokkantsághoz vezethet, ám egyéni lefolyású – mondta Deme István, a Kaposi Mór Oktató Kórház neurológus főorvosa. – Régen az orvosok tüneti kezeléssel asszisztáltak hozzá, de 20 éve vannak a lefolyását módosító kezelések. Jelentős javulást lehet elérni azoknál, akiknél ezt időben elkezdik, és jól reagálnak rá. A jövőben az várható, hogy egyre erőteljesebb terápiákkal meg tudjuk állítani a betegség előrehaladását a páciensek legalább 70 százalékában.

– A diagnózis megrémíti a sorstársakat, de nem kellene, mert csak a töredékünk kerül tolószékbe – mondta a kaposfői Kristófné Kiss Emese, az SM betegek egyesületének megyei elnöke. – Mindenkinek őszintén fel kell vállalnia az állapotát, közösen kell megküzdeni ezzel a lelki problémát is jelentő betegséggel. Sok új információt ismerhettünk meg ma a gyógytornáról, amelynek van már számítógéppel vezérelt változata is, és életvezetési tanácsokat is kaphattak a résztvevők.

A betegség orvosi kannabisszal való kezelése is felvetődött, erről Karácsony Ferenc orvos-természetgyógyász tartott előadást. Szerinte a kannabisz az SM betegek számára fontos önsegítő módszer lehet, magasabb életminőséget adhat. Hozzátette: a kórban szenvedőknek van olyan törzskönyvezett, elismert gyógyszere is, amelyben a kannabisz hatóanyaga megtalálható. Magyarországon mintegy nyolcezer ember szenved sclerosis multiplexben, Somogyban 200-250 embert érint.

A Somogy Televízió beszámolója itt nézhető meg.

Fotó: Kapospont.hu

Scroll to top