Botos gyaloglást, nordic walkingot ajánlanak az SM betegeknek

2015. szeptember 30. | Életmód

A “botos gyaloglás”, vagyis elterjedtebb nevén a “Nordic Walking” hatásiról tartott előadást Kovácsné dr. Tóth Ágnes, a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegek Szövetségének elnöke az augusztusi Országos SM Napon. A gyakorló sportoló előadó kiemelte, hogy mozgászavarban mennyit segíthet a bot használata. A Magyarsminfo.hu oldal által készített interjúban arról kérdezzék, milyen tapasztalatai vannak és az SM betegeknek milyen módon ajánlható ez a sport?

– Mi is az a Nordic Walking?
– A Nordic Walking finn szó jelentése „botos gyaloglás”. Finnországból indult diadalútjára az a sífutók nyári erőnléti edzést biztosító mozgásforma. Eredeti neve: sauvakävely. Önálló sportként történő, 1997 tavaszi megjelenése a sportoktató, sífutással is foglalkozó Marko Kantaneva-nak köszönhető. A kezdetekben még Finnországban is gúnyos megjegyzések kísérték a sportot, leszólóan csak a “feledékenyek sportja”-ként nevezték, utalva az országban oly népszerű sífutás otthonfelejtett léceire. Azóta azonban rendkívüli népszerűségre tett szert az új sport – 2000-ben a Nordic Walking az év sportja lett Finnországban –, elsősorban Skandináviában és Európa több más országban, hódít az Egyesült Államokban, Japánban és Ausztráliában is. A régi mozgásformát sokféle módon, sokféle iskolában tanítják manapság. Önálló amerikai, európai, s többféle kevert stílus van a köztudatban ma már.

– Miért ajánlható SM betegeknek?
– Segíti a mozgást és a koordinációt. A nordic walking egyesíti a gyaloglás vagy futás előnyeit. Fontos különbség a sétához képest a botok használata, melyek révén önkéntelenül is hosszabbakat lépünk illetve segíti a mozgáskoordinációs zavarokban is a támasztékul szolgáló bot.

– Mit tanácsol, ha valaki belekezdene ebbe a sportágban, akkor hogyan keressen jó edzőt ill. csoportot, mire kell figyelni ezek kiválasztásánál?
– Maga a mozgásforma rendkívül egyszerű, igaz nem árt, ha az első lépéseket szakértő közreműködő segítségével tesszük meg. Ugyanis sokan úgy gondolják, ha gyalogolni tudnak, akkor nordic walkingozni is. Ez az esetek döntő többségében sajnos nem így van. Akik oktatás nélkül kezdenek neki, azok általában csak sétáltatni viszik a botjukat, nem használják ki a bot nyújtotta előnyöket. Természetesen már az is komoly eredmény, hogy egyáltalán a gyaloglás mellett döntöttek, azonban ha nem a megfelelő technikát alkalmazzák vajmi keveset fognak megtapasztalni a nordic walking pozitív hatásaiból.

– Hogy érdemes belekezdeni, mikre kell ügyelni?
– A fokozatosan kezdjék el a sportot, soha ne fáradjanak ki. A teljesítőképesség 80 százalékát használják csak.  A cél egy meghatározott táv teljesítése vagy egy adott időintervallumon belül lehetőleg a legnagyobb táv teljesítése. Ennek elérésében és javításában nagyszerű eszköz.

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

Scroll to top