Csökkent képességek, teljesértékű művészet

2010. október 27. | Közösség

A baranyai megyeszékhely az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat keretén belül adott otthont az Art Para Fesztiválnak és Gálának. A szeptember közepén tartott kétnapos seregszemlén fogyatékossággal élő amatőr és hivatásos művészek léptek fel, illetve tárták képzőművészeti alkotásaikat a közönség elé.   Kiállítások, szabadtéri és koncertprogramok sora bizonyította, hogy az öröklött fogyatékossággal született, betegség vagy baleset miatt [&hellip

A baranyai megyeszékhely az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat keretén belül adott otthont az Art Para Fesztiválnak és Gálának. A szeptember közepén tartott kétnapos seregszemlén fogyatékossággal élő amatőr és hivatásos művészek léptek fel, illetve tárták képzőművészeti alkotásaikat a közönség elé.

 

Kiállítások, szabadtéri és koncertprogramok sora bizonyította, hogy az öröklött fogyatékossággal született, betegség vagy baleset miatt hátrányba került emberek a művészetekben épp olyan maradandót tudnak alkotni, mint mások. A kiállítás megnyitóján elhangzott: „A művek jól példázzák, hogy azért mert valaki nem tud beszélni, még lehet mondanivalója, azért mert valaki nem lát, még tud láttatni.”

Fellépett a Gördülő Tánccsoport, jeltáncosok, mozgássérült artista, szavalók és prózamondók, füttyművész, szóló énekesek és együttesek. Népdalok éppúgy terítékre kerültek, mint könnyűzenei slágerek vagy komolyzenei darabok, divatbemutató ugyanúgy színesítette a programot, mint közös éneklés. A rendezvény gazdája a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) és a Baranya megyei területi szervezet volt (képek: mbegy.hu).  Gaudy Babette képző-, iparművész és pantomim művész, a rendezvény ötletgazdája a Duna TV-ben nyilatkozva elmondta: nagyon sok tehetséges felnőtt és fiatal van, akiknek lehetőséget kell adni, hogy megmutathassák, értékes részei a társadalomnak, erre pedig a művészet jó lehetőséget nyújt. Hrisafis Gábor artista az adásban elmesélte: szülei is mozgáskorlázotottként boldogultak, édesanyja gyermekparalízis miatt került nehéz helyzetbe, édesapjának pedig mindkét lába hiányzott, ám óriási kitartásuk és munkabírásuk követendő példát mutatott számára, ezt szeretné továbbadni.

Scroll to top