Csongrád: figyelnek a lakáshoz kötött emberekre is

2010. március 5. | Közösség

Egészségnaptól civil találkozókig, hazai kirándulásoktól külföldi látogatásig terjed az SM Betegek Csongrád Megyei Egyesületének éves krónikája. A kikapcsolódást nyújtó programokon túl a civil szervezet több szolgáltatással is segítette az arra rászoruló betegeket egészségi állapotuk és erőnlétük fenntartásában. Változatos évet tudhat maga mögött a Csongrád megyei egyesület 2009-ben: a Szeged környéki SM betegek az országon belül [&hellip

Egészségnaptól civil találkozókig, hazai kirándulásoktól külföldi látogatásig terjed az SM Betegek Csongrád Megyei Egyesületének éves krónikája. A kikapcsolódást nyújtó programokon túl a civil szervezet több szolgáltatással is segítette az arra rászoruló betegeket egészségi állapotuk és erőnlétük fenntartásában.

Változatos évet tudhat maga mögött a Csongrád megyei egyesület 2009-ben: a Szeged környéki SM betegek az országon belül és a határon túl is eljutottak programokra, s maguk is több rendezvénynek voltak házigazdái. Áprilisban közgyűléssel egybekötött egészségnapot szerveztek, ahol szakorvos is részt vett, s az állapotfelmérést követően többen jutottak járókerethez, kapaszkodóhoz. Két beteget egy budapesti kivizsgálásra is elkísértek, amelynek eredményeként ők nagy értékű segédeszközökhöz, össze- sen mintegy 1 millió forintot érő mopedhez és kerekesszékhez is hozzájutottak.

– A civil szervezet  eredményeiből  fontos, hogy ne csak azok részesülhessenek, akik részt tudnak venni a közösségi rendezvényeken – fogalmaz Németh Ferencné, az egyesület vezetője. E szemlélet jegyében az adó 1 százalékából származó bevételből minden évben otthoni gyógytornáztatást szerveznek a rászoruló, tartósan gyenge állapotban lévő betegeknek: 2008-ban nyolcan, 2009-ben öten részesültek ebben.

Amint Németh Ferencné megjegyzi, az efféle kiegészítő juttatásoknak egyre nagyobb a jelentősége, mivel a tapasztalatok szerint fokozatosan szűkül a társadalombiztosítás által támogatott ellátások köre. Az otthoni gyógytornáztatás teljesen független az orvosi kiírásoktól és az egészségpénztári támogatásoktól: a betegekkel való foglalkozásra egy gyógytornászokat összefogó betéti társaságot kérnek fel, a szakemberek az érintettel egyeztetve mintegy 2 hónapon át heti egy-két alkalommal látogatják a pácienst.

Az egyesület 2009-ben falu-gondnokok domaszéki találkozóján éppúgy képviseltette magát mint füzesgyarmati továbbképző tréningen; sok Csongrád megyei beteg részt vett májusban a Magyar Tudományos Akadémián az SM világnapon, majd szeptemberben a gyulai országos találkozón is. Utóbbi seregszemlén egy nemzetközi konzultációnak szintén részesei voltak, mivel a szerbiai Óbecsén működő szervezettel aktív kapcsolatot alakítottak ki, így a vajdaságiak is ott lehettek Gyulán. Ugyan Szerbiába még mindig csak útlevéllel lehet utazni, az ottaniak pedig december közepéig csak vízummal jöhettek, ez nem akadályozta meg, hogy közös közgyűlést szervezzenek Mórahalmon, illetve az itteniek közül néhányan ellátogassanak az óbecsei kreatív műhelybe.

 

 

Scroll to top