Debrecen lett az SM fővárosa egy napra

2011. szeptember 19. | Közösség

Már-már neurológiai szakmai konferenciának is beillett volna a szeptember első hétvégéjén Debrecenben megtartott Országos SM Nap: a betegeket országszerte kezelő neurológus szakorvosok sora készült fel ugyanis előadással, kutatási beszámolóval. A gyógyszerkutatási beszámolók mellett éppúgy szó esett az alternatív gyógymódok hirdetéseinek buktatóiról, mint az önkéntes segítőszolgálat megszervezéséről. Nyíregyházától Gyulán és Budapesten át Szombathelyig több mint háromszáz [&hellip

Már-már neurológiai szakmai konferenciának is beillett volna a szeptember első hétvégéjén Debrecenben megtartott Országos SM Nap: a betegeket országszerte kezelő neurológus szakorvosok sora készült fel ugyanis előadással, kutatási beszámolóval. A gyógyszerkutatási beszámolók mellett éppúgy szó esett az alternatív gyógymódok hirdetéseinek buktatóiról, mint az önkéntes segítőszolgálat megszervezéséről. Nyíregyházától Gyulán és Budapesten át Szombathelyig több mint háromszáz SM beteg vett részt a találkozón.

Akadtak csoportok, amelyek már a betegtalálkozót megelőző napon megérkeztek Debrecenbe, hogy ismerkedjenek a várossal és kipihenjék az utazás fáradalmát. A többség azonban vasárnap délelőtt érkezett meg: sorra fordultak be a kisebb és nagyobb buszok a régió egyik legimpozánsabb rendezvényhelyszínének, a nemrég felépült, akadálymentes Kölcsey Központnak a parkolójába. Onnan a díszterembe vezetett a vendégek útja, ahol nagyméretű kivetítővel is gondoskodtak arról, hogy az előadásokon elhangzó adatok és ábrák jobban követhetők legyenek.

A program elején rövidre szabták a protokollt: Ván Ágnes, az egyes megyékben és városokban működő betegklubokat és egyesületeket összefogó Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesületének (SMBOE) vezetője a szervezők, dr. Kiss Sándor, a város egészségügyi és szociális bizottságának elnöke Debrecen nevében köszöntötte a megjelenteket – az esemény fővédnöke egyébként Kósa Lajos, Debrecen polgármestere volt.

Megszakítás nélkül következtek egymás után a szakmai előadások, amelyek keretében számos olyan téma napirendre került, amely foglalkoztatja a betegeket: az injekciós kezelések tapasztalatai, az infúziós terápia lehetőségei, a nemrég engedélyezett kapszulás gyógyszer haszna. A mozgás javításának tablettás lehetőségei mellett két előadás is foglalkozott egy másik tüneti kezeléssel, az SM betegek sokat vitatott vénatágításával kapcsolatban eddig összegyűlt tapasztalatokkal is.

Az előadásokat közös ebéd követte, majd kulturális program kezdődött. Maksa Zoltán humorista érkezett, aki az egészséggel összefüggő és az embereket foglalkoztató aktuális kérdésekről mondta el szubjektíven, humorba ágyazva véleményét, történetei sokakat felvidítottak. Az egyszemélyes kabarét zene követte: a debreceni Ady Endre Gimnázium dráma- és ének-zene tagozatos tanulói álltak színpadra, akik verssel, népdallal, majd egy fiatal énekes duó tagjai népszerű dalokkal szórakoztatták a közönséget.

A debreceni betegtalálkozó nem került pénzébe az SM betegeknek. A programot, az utazás – a magas üzemanyagárak miatt összességében milliós nagyságrendű – költségeit, a vendéglátást az SMBOE társszervezete, a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) támogatásokból finanszírozta.

Kapcsolódó cikkek:
SejtMag Magazin 2011. őszi kiadás: részletes beszámoló az SM napról
Debrecen: az SM Nap végleges programja

 

Scroll to top