Egyedülálló SM Centrum Nyíregyházán

2010. március 4. | MSMBA

Az MSMBA alakította ki és működteti mind a mai napig az egyetlen olyan egészségügyi intézetet Magyarországon, amely kifejezetten az SM betegek rehabilitációját szolgálja: ez a Nyíregyházi SM Centrum. Minden régióba kellene egy hasonló intézmény. 2002-ben az alapítvány a nyíregyházi önkormányzat támogatásával vásárolt meg a városban egy lakóingatlant e célra. Sok bürokratikus és anyagi akadály leküzdése [&hellip

Az MSMBA alakította ki és működteti mind a mai napig az egyetlen olyan egészségügyi intézetet Magyarországon, amely kifejezetten az SM betegek rehabilitációját szolgálja: ez a Nyíregyházi SM Centrum. Minden régióba kellene egy hasonló intézmény.

2002-ben az alapítvány a nyíregyházi önkormányzat támogatásával vásárolt meg a városban egy lakóingatlant e célra. Sok bürokratikus és anyagi akadály leküzdése után a centrum 2006-ban nyílt meg: abban az évben 16, 2007-től pedig már 25 beteg ellátását szolgálja. A gondozási igényt jelzi, hogy 40-50 kilométerről is szállítanak betegeket nap mint nap a rehabilitációs központba. A gondozottak kétharmada közepesen és súlyosan mozgáskorlátozott.

A betegek számára az intézet sokkal több egy egészségügyi szolgáltatónál: második otthon, ahol igazi közösségre találtak. A központ elkötelezett munkatársai nemcsak a betegek szakszerű ellátását tekintik hivatásuknak, hanem igyekeznek minél több kirándulást és helyi programot is szervezni, hogy  megtörjék a mindennapok monotonságát, s olyan élményeket szerezzenek, amelyekben az itt ápolt betegeknek más módon nem lehetne részük.

A nyíregyházi beruházást mintaprojektnek szánja az MSMBA, bízva abban, hogy a pozitív példa nyomán előbb-utóbb az ország más részeiben is alakulnak efféle szolgáltató SM központok.

A centrumban a betegek alapellátását a Magyar Államkincstár finanszírozza, ám a gyógytornát, gyógymasszázst, fizikoterápiát is magában foglaló emelt szintű szolgáltatások teljes költségét – nem kis részben a mecénások jóvoltából – az MSMBA fedezi.

Az alapítvány a működtetés mellett a fejlesztésből is kiveszi a részét: 2008-ban 3 és fél millió forintot fordított egy modern korlátlift beszerelésére, legutóbb pedig 1,4 millióval pótolt ki egy 4,5 millió forintos pályázati támogatást, amit a tető- szerkezetre, illetve a további korszerűsítések előkészítésére költöttek. A cél ugyanis az, hogy legyen saját gyógymedencéjük, hosszabb távon pedig a centrum nappali ellátóhelyből bentlakásos intézménnyé válhasson. Ám ehhez még számos kritériumnak meg kell felelni, a megvalósításhoz több tízmillió forintot kell előteremteni az MSMBA-nak. Pályázatokban bíznak, s abban, hogy a működést látva a támogatók is kitartanak az alapítvány mellett.

 

Scroll to top