Támaszadás és érdekképviselet

2010. március 5. | MSMBA

Általában kevésbé érzik elveszettnek magukat azok a betegek, akik tagjai egy jól működő sorstársközösségnek. Ezek a csoportok semmivel sem pótolható támogatást nyújtanak a betegséggel folytatott küzdelemben: mivel a résztvevők mindannyian hasonló cipőben járnak, sosem kell szégyenkezniük egymás előtt, s nincs még egy közösség, ahol nyíltabban megbeszélhetnék azokat a problémákat, amelyekkel a mindennapok során szembe kell [&hellip

Általában kevésbé érzik elveszettnek magukat azok a betegek, akik tagjai egy jól működő sorstársközösségnek. Ezek a csoportok semmivel sem pótolható támogatást nyújtanak a betegséggel folytatott küzdelemben: mivel a résztvevők mindannyian hasonló cipőben járnak, sosem kell szégyenkezniük egymás előtt, s nincs még egy közösség, ahol nyíltabban megbeszélhetnék azokat a problémákat, amelyekkel a mindennapok során szembe kell nézni, s amelyeket olykor még családtagjaikkal sem osztanak meg.

A közösségek szervezése sok munkával jár, ezért országszerte azok a legjobban működő helyi társaságok, ahol egy ambiciózus vezetőhöz aktív tagság is kapcsolódik. Az MSMBA amellett, hogy minden évben sok millió forint közvetlen támogatást ad a helyi közösségek működéséhez és programjaihoz, elhivatottan dolgozik azért, hogy a klubok és egyesületek vezetői olyan szakmai háttértámogatást kapjanak, amely révén önállóan is képesek saját területükön eredményeket elérni. Nem elég halat osztani, halászni is meg kell tanítani az embereket. Ezt célozta számos szakmai tréning és továbbképzés, amelyeket az MSMBA hirdetett és szervezett meg.

Aki sikeres akar lenni, meg kell tanulnia eligazodni a bürokrácia útvesztőjében. Ezt segítette a 2001-ben Kunbábonyban megrendezett pályázatírási és gazdálkodási tréning éppúgy mint a később több alkalommal indított számítógép-kezelői tanfolyamok. 2003-ban az Országos Foglalkoztatási Alapból már 9 millió forintot nyertek el az egyesületi vezetők oktatására és foglalkoztatására: a tananyagnak a projekttervezés és az adománygyűjtési technikák elsajátítása egyaránt része volt. 2005-ben Budapesten média-tréningen, Berekfürdőn szervezetfejlesztési tanfolyamon vehettek részt az érintettek, 2006 őszén pedig egy másfél éves komplex oktatási programot sikerült beindítani. A Nyíregyházi Főiskolán és az ottani SM Centrumban munkaerőpiaci, közbeszerzési, pénzügyi, informatikai és uniós ismereteket, pályázati menedzselést tanultak a résztvevők, emellett pszichológiai támasznyújtásban, mentálhigiénés támogatásban, konfliktuskezelésben is gyakorlatot szereztek.

Az alapítvány eddig közel 25 millió forintot fordított képzésekre, a pénz döntő többségét pályázatokon nyerte el.

 

Scroll to top