Lehet az érsebészetnek szerepe az SM-ben?

2010. június 6. | Tudomány

A sclerosis mutiplex betegeket jelenleg az egyik leginkább izgató téma az agyi vénás keringés (vérelvezetés) műtéti befolyásolása, a feltételezett krónikus vérelvezetési zavar (CCSVI, chronic cerebrospinalis venous insufficiency) miatt, érsebészeti technikával (ú.n. angioplastica). Amint arra honlapján dr. Illés Zsolt, a pécsi Neurológiai Klinika egyetemi docensre rámutat, az eredményességre jelenleg semmiféle megbízható adat nincs, kontrollált tanulmányok nem [&hellip

A sclerosis mutiplex betegeket jelenleg az egyik leginkább izgató téma az agyi vénás keringés (vérelvezetés) műtéti befolyásolása, a feltételezett krónikus vérelvezetési zavar (CCSVI, chronic cerebrospinalis venous insufficiency) miatt, érsebészeti technikával (ú.n. angioplastica).

Amint arra honlapján dr. Illés Zsolt, a pécsi Neurológiai Klinika egyetemi docensre rámutat, az eredményességre jelenleg semmiféle megbízható adat nincs, kontrollált tanulmányok nem zajlottak. Egy nemrégi német tanulmány áttekintette nem szelektált, tehát folyamatosan felvett betegek ultrahangos érvizsgálati leleteit, és a betegek kb. 20 százalékában talált eltérést.

– Ennek a betegség mechanizmusában, a tünetek képzésében játszott szerepe spekulatív, bizonyíték nincs, emellett potenciálisan veszélyes beavatkozás. Ennek megfelelően nemzetközi SM szakértők nem javasolják a beavatkozást, amíg egyértelmű, placebo kontrollált, és vakon végzett tanulmányok nem hoznak eredményt. Neurológusként valószínűtlennek tartom, hogy bármiféle szerepet játszana a betegség kialakulásában illetve a tünetek képzésében – fogalmazott Illés Zsolt.

Hasonló véleményen van dr. Csépány Tünde, a debreceni Neurológiai Klinika docense. A kollégájához hasonlóan számos klinikai kutatásban ugyancsak tevékenyen részt vállaló orvos azt hangsúlyozza: kontrollált tanulmányok eddig nem voltak, az ultrahangos érvizsgálati eltérés előfordulása nem tisztázott, az SM betegség mechanizmusában, az SM tünetek képzésében játszott szerepére bizonyíték erejű vizsgálatok nincsenek, potenciálisan veszélyes beavatkozás. Hozzáteszi: bizonyító erejű vizsgálatok hiányában csak gondosan megtervezett klinikai vizsgálat keretében, megfelelő etikai engedélyek birtokában tartják elfogadhatónak SM betegekben a lehetségesen fennálló CCSVI vizsgálatát, illetve ha ez kimutatható, a vénás szűkület tágítását.

A Csépány Tünde elnökletével a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesülete (SMBOE) mellett működő Orvos Tanácsadó Testület is kiadott egy állásfoglalást, amely e linkre kattintva teljes terjedelmében elérhető portálunkon. Az orvosszervezetektől függetlenül működő CCSVI blog további részletekkel szolgál. Az általunk megkérdezett, SM betegeket kezelő, elismert neurológusok csaknem egybehangzó álláspontja: az elmúlt évtizedek tapasztalata alapján bármilyen gyógykezelésről is legyen szó, a kutatásokat és azok eredményeit fontos megismerni a betegeknek, ám akár új gyógyszerről, akár új eljárásról van szó, bármilyen nehéz is ez egy érintett betegnek, de fontos a higgadtság megőrzése.

Kapcsolódó cikk:
Neurológusok álláspontja az SM sebészi kezeléséről

Scroll to top