Évente több mint 2,5 millió forint egy szklerózis multiplexes beteg átlagos kiadása

2013. január 16. | Aktuális

A rehabilitációs járadék vagy rokkantsági ellátás sok esetben mély szegénységbe kényszeríti a betegeket. A mozgássérült emberek, köztük a szklerózis multiplexesek (SM) megváltozott munkaképességük miatt kiesnek az aktív keresők csoportjából, ezért csökken jövedelmük. A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) szerint ugyanakkor egy SM beteg átlagos, közvetlenül nem az egészségügyi rendszert terhelő költsége, több mint 2,5 [&hellip

A rehabilitációs járadék vagy rokkantsági ellátás sok esetben mély szegénységbe kényszeríti a betegeket. A mozgássérült emberek, köztük a szklerózis multiplexesek (SM) megváltozott munkaképességük miatt kiesnek az aktív keresők csoportjából, ezért csökken jövedelmük. A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) szerint ugyanakkor egy SM beteg átlagos, közvetlenül nem az egészségügyi rendszert terhelő költsége, több mint 2,5 millió forint évente.

2013. január 1-től a 2013. január 1. előtt megállapított, vagy folyósított rehabilitációs járadék, rokkantsági ellátás vagy rehabilitációs ellátás összege 5,2 százalékkal emelkedik. A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány üdvözli az ellátásokban bekövetkezett változásokat, azonban felhívja a figyelmet, hogy egy mozgássérült, köztük a szklerózis multiplexes betegek számos olyan anyagi teherrel rendelkeznek, melyeket sok esetben nem tudnak saját maguk finanszírozni.

„Egy korábbi – a magyar SM betegek nem közvetlenül az egészségügyi ellátásra korlátozódó kiadásait vizsgáló – kutatás szerint maga a szklerózis multiplex betegség számos plusz költséggel jár. A mozgásszerveket megtámadó, a központi idegrendszer gyulladásos, autoimmun betegségével, az SM-mel küzdőket mentőszállítási, egyéb utazási költségek, az informális ellátás, valamint a lakás átalakítási költségek is terhelik. A kór miatt csökkennek a bevételi forrásaik, hiszen előfordulhat, hogy egy beteg tartós betegállományba kerül, csak csökkentett munkaidőben tud dolgozni, esetleg rokkantsági ellátásra szorul” – mondta Nadabánné Benyik Éva, a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány ügyvezető titkára.

A betegséggel küzdők több mint 60%-ának szüksége van valamilyen otthoni segítségre, ami a legtöbb esetben a családtagokra hárul. Kevesebb, mint 20 %-uk tud fizetett segítséget igénybe venni és kevesebb, mint 10 %-uknak van arra lehetőségük, hogy házi szakápolót alkalmazzanak.

A betegek nagyon rövid idő alatt munkaképtelenné válhatnak, ami nemcsak a kereseti lehetőségek beszűkülésével jár, hanem a közösségből való kiszakadással is, amely akár tovább ronthatja állapotukat. Sok beteg hogyléte nem olyan rossz, hogy megítéljék számára a rokkantsági ellátást, ugyanakkor nem is annyira jó, hogy el tudna helyezkedni és gond nélkül tudná végezni a munkáját (például gyakran jelentkezhet a fizikális erőnlétet nagyban befolyásoló, de külsőleg nem látható nagymértékű fáradság érzet, az úgynevezett fatigue).

„Egy SM beteg átlagos, közvetlenül nem az egészségügyi rendszert terhelő költsége évente több mint 2,5 millió forint. Ez az összeg magában foglalja a betegek által finanszírozott egészségügyi ellátásokat, a nem egészségügyi költségeket valamint az indirekt költségeket is. A 2012-es évben a rokkantnyugdíjas ellátás átlagosan 70-80 ezer forint volt, ami egy évben nem érte el az 1 millió forintot. Ebből az összegből sajnos nem lehet finanszírozni a betegséggel járó éves költségeket” – tette hozzá Nadabánné Benyik Éva, az MSMBA ügyvezető titkára.

Kapcsolódó cikkek:
Egyre többet költünk az egészségünkre
Mennyit ér egy élet? És mennyit tudunk adni érte?
Az egészség gazdasági érték is
A fogyatékosok szélesebb köre válhat jogosulttá autóvásárlási támogatásra
A közgyógyellátás új szabályai

 

Scroll to top