Fő cél: Magyarországnak legyen valódi SM rehabilitációs központja

2011. január 10. | Aktuális

Szilárd az elhatározás, hogy legyen valódi, azaz a SM betegeket az ország minden részéből fogadni képes SM rehabilitációs központ Magyarországon. A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) évek óta dolgozik ezért. Egy közelmúltban elnyert több milliós pályázati támogatás révén a központ működése 2011-ben is biztosítva van. Mind további pályázatok kihasználásával, mind a mecénások megnyerésével azon [&hellip

Szilárd az elhatározás, hogy legyen valódi, azaz a SM betegeket az ország minden részéből fogadni képes SM rehabilitációs központ Magyarországon. A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) évek óta dolgozik ezért. Egy közelmúltban elnyert több milliós pályázati támogatás révén a központ működése 2011-ben is biztosítva van.

Mind további pályázatok kihasználásával, mind a mecénások megnyerésével azon vannak, hogy sikerüljön végre bennfekvő részleget kialakítani, hogy azok a betegek is kihasználhassák a gyógyszolgáltatásokat, akik nem tudnak nap mint nap bejárni Nyíregyházára. Az intézet munkatársai helyben pedig azon dolgoznak, hogy a régióban minél többen tudjanak a centrumban folyó szakmai és közösségi munkáról – nemcsak az érintettek, hanem a lakosság és a döntéshozók is.

Vannak már megnyert pályázatok, amelyek segítenek a nyíregyházi SM centrum fejlesztésében és működésének folyamatos biztosításában: például több mint 12 millió forintot nyert az MSMBA az Országos Foglalkoztatási Alap (OFA) pályázatán, ami garantálja, hogy a centrum a következő időszakban is működhessen, s javítani lehessen a felszereltségén is – tájékoztatott Nadabánné Benyik Éva, az országos alapítvány ügyvezető titkára. Amint azt Kék Ignácné intézetvezető lapunknak elmondta, a centrumban jelenleg hatan dolgoznak: rajta kívül három gondozó-ápoló, egy gyógymasszőr és egy gyógytornász – az ő munkabérüket és az azokra rakódó közterheket tudja az alapítvány fedezni az OFA pályázatán elnyert pénzből. Ez azért jelent nagy segítséget, mert a Magyar Államkincstártól ugyan érkezik fejkvóta alapú finanszírozás a működésre, ám az emelt szintű szolgáltatásokat az már nem fedezi, ezért azokat a fenntartó civil szervezetnek minden évben más forrásokból kellett kipótolnia.

Egyre javuló felszereltség

A pályázat azért is jelent előrelépést, mert három korszerű fizikoterápiás berendezést is meg tudnak vásárolni. Az egyik egy ultrahang-terápiás készülék, amely egyrészt segíti a fájdalomcsillapítást, másrészt csökkenti a betegek izommerevségét. Beszereznek egy fényterápiás készüléket és a hozzá tartozó színterápiás modult is, amely egy különleges optikai egység révén a nap által kibocsátotthoz hasonló fényt ad, ami ugyanakkor nem tartalmaz káros ultraviola sugarakat. A harmadik beszerzés pedig egy univerzális fizikoterápiás eszköz, amely a gyulladásos gócok kezelésében, a vizelettartási gondok enyhítésében és az izomlazításban jelenthet segítséget.
Ugyan az SM centrum fő feladata a rehabilitáció, emellett küldetése a közösségszervezés és az SM betegek problémáinak, a civil szervezetek célkitűzéseinek képviselete is. Ezt célozta, hogy októberben nyílt hónapot hirdettek, hogy ne csak a betegek, hanem minél több hozzátartozó is megismerje a falak között folyó munkát, és saját tapasztalatokat szerezhessen. Erre is sikerült pályázati forrást nyerni, amiből megjelentettek egy bemutatkozó kiadványt, és vendégül látták a Hajdú-Bihar megyei betegek egy csoportját is.
A debreceni térség sorstársai nemcsak elméletben ismerkedhettek meg a ház szolgáltatásaival, hanem ki is kipróbálhatták azokat: részt vehettek a gyógytornában, a gyógymasszázsban, s egyéb terápiás beavatkozásokban is részesülhettek. Mind a centrum dolgozóinak, mind a rehabilitációs intézményt fenntartó országos alapítványnak célkitűzése ugyanis, hogy a betegek országszerte magukénak érezzék a központot, s addig is minél többen ellátogassanak oda, amíg sikerül megoldani, hogy az intézmény bentlakásossá válhasson, s távolabbi térségekből is több hetes turnusokra tudja fogadni a rászoruló betegeket.

Mintaszerű kezdeményezés

A nyíregyházi önkormányzat is kiáll a centrum fejlesztése mellett: országos mintának tekinti arra, mi- ként tehetnek érdemi lépéseket a civilek az általuk képviselt emberek életkilátásainak javításáért – jelentette ki Halkóné dr. Rudolf Éva, Nyíregyháza alpolgármestere, aki december 7-én a betegekkel való találkozóra és szakmai megbeszélésre érkezett a centrumba (az ingatlant egy kedvezményes megállapodás nyomán évekkel ezelőtt az önkormányzattal közö- sen vásárolta meg az MSMBA).
Kék Ignácné tájékoztatta az alpolgármestert az elmúlt években történt fejlesztésekről és a jövőbeli tervekről. Halkóné Rudolf Éva az épület befogadóképességének megduplázására irányuló tervet támogatásra érdemesnek ítélte, s elismeréssel szólt arról, hogy mindez egy civil betegszervezet forrásaiból és pályázati támogatásból valósulhat meg. Hangsúlyoz- ta: az alapítvány aktivitásával nemcsak a városi civil szervezetek előtt jár jó példával, hanem ha sikerül a terveket megvalósítani, a centrum hazai és nemzetközi referenciaként is szolgálhat, ami Nyíregyháza számára is presztízsnövekedést hoz.

A nagy dobás még hátravan

Az alapítvány évek óta igyekszik mindent megpályázni annak érdekében, hogy be lehessen fejezni az épületet. Részben ez is indokolja, hogy az MSMBA az éves bevételeiből folyamatosan pénzügyi tartalékot is képez, hogy ha lehetőség adódik a kivitelezésre, azonnal rendelkezésre álljon az önerő. Egyes részmunkákat elvégeztek az utóbbi években, ám a teljes átalakítás még várat magára. Ehhez ugyanis több tízmillió forintos tételre lenne egy összegben szükség, hiszen építészeti, épületgépészeti fejlesztések éppúgy kellenek, mint pénz a berendezésekre, s azoknak a feltételeknek a biztosítására, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a hatóságok befogadják fekvőbeteg ellátóhelyként a centrumot.
Nadabánné Benyik Éva elmondta: egy részletes építészeti tervekkel és kidolgozott szakmai programmal alátámasztott pályázat már az elbírálásra vár. Az Európai Unió által is támogatott Észak-Alföldi Operatív Program keretében egy 68 millió forintos költségvetésű átfogó fejlesztési tervet nyújtottak be, a kért hiány- pótlás is megtörtént, így az alapítvány már csak a döntésre vár. Ha zöld utat kapna a projekt, immár karnyújtásnyi távolságra kerülne a magyarországi SM betegek rehabilitációs központjának megvalósítása.

A cikk a SejtMag Magazin 2010. téli lapszámában jelent meg.

Kapcsolódó cikkek:
Egyedülálló SM Centrum Nyíregyházán
Rehabilitáció a könnyebb hétköznapokért
Videokonferencia, őssejtek, kognitív rehabilitáció…
Rák: állás vagy leszázalékolás és rokkantnyugdíj?
Minden betegnek szüksége lenne fizikoterápiára

Scroll to top