Férfi agy és női agy: a különbözőségben rejlik az SM gyakoriság?

2014. május 12. | Tudomány

Agyi eltérés miatt szenvedhet több nő szklerózis multiplextől (SM), mint ahány férfi – derült ki egy új amerikai kutatásból. A női és férfi SM-betegek agyának alapvető eltérése megmagyarázhatja, miért szenved több nő a betegségtől, mint ahány férfi – olvasható a tanulmányban. Jelenleg négyszer annyi nőnél diagnosztizálják a kórt, mint ahány férfinél. A Washingtoni Egyetem Saint [&hellip

Agyi eltérés miatt szenvedhet több nő szklerózis multiplextől (SM), mint ahány férfi – derült ki egy új amerikai kutatásból. A női és férfi SM-betegek agyának alapvető eltérése megmagyarázhatja, miért szenved több nő a betegségtől, mint ahány férfi – olvasható a tanulmányban. Jelenleg négyszer annyi nőnél diagnosztizálják a kórt, mint ahány férfinél.

A Washingtoni Egyetem Saint Louis-i orvosi karának tudósai több S1PR2 jelű fehérjét találtak nőstény egerek és sclerosis multiplexben elhunyt nők agyában, mint a hím egerek, illetve a betegségben elhunyt férfiak agyában – idézi az MTI az BBC hírportálja nyomán a Journal of Clinical Investigation című szaklapban megjelent tanulmányt.

Az SM az agy és a gerincvelő idegsejtjeit támadja meg, ezáltal károsítja az izomműködést, az egyensúlyt és a látást. A betegség Nagy-Britanniában körülbelül 100 ezer embert sújt. Magyarországon – az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet adatai szerint – 100 ezer lakosból 60-80-at érint. Noha a betegség korai szakaszában adott kezelések segíthetnek, gyógymód jelenleg nem létezik.

A kutatók a betegség úgynevezett relapszáló-remittáló változatát (relapsing remitting RRMS) vizsgálták meg. Az összes SM beteg mintegy 85 százalékánál ezt a típust állapítják meg. Náluk a tünetek rohamszerű megjelenése, majd részleges vagy teljes eltűnése tapasztalható.

A kutatásban egészséges, SM-es és az S1PR1 fehérje génje nélküli egerek vérereit és agyát vizsgálták meg, illetve elemezték 20, a kór következtében elhunyt beteg agyszövetét is. Az SM által károsított agyterületeken az S1PR2 fehérje nagy koncentrációját találták mind az egereknél, mind az embereknél. Az említett fehérjét kódoló gén működése összefüggést mutatott azzal, hogy mennyire súlyos a kór lefolyása az állatoknál – állapította meg a tanulmány.

A kutatók szerint ez a fehérje valószínűleg gyengíti a vér és az agy közötti korlátot, melynek az a dolga, hogy az ártalmas anyagokat távol tartsa az idegrendszertől. Ha ez a korlát átjárhatóbb, akkor beengedheti az SM-et okozó sejteket az agyba és a gerincvelőbe – írták a kutatók. A betegség és az S1PR2 molekula közötti kapcsolat teljesen új, korábban senki sem fedezte még fel – mondta Robyn Klein, a kutatás egyik résztvevője. Nem tudni, miért volt az SM-ben szenvedő nőknél magasabb az említett fehérje szintje – tette hozzá. “A felfedezés kulcsfontosságú lehet az új gyógymódok kidolgozásában” – vélte Emma Gray, a brit Szklerózis Multiplex Társaság orvosa.

Kapcsolódó cikkek:
Továbbra is eltévedünk a saját agyunkban
Újjáépíthető lesz egyszer az SM betegek mielinhüvelye?
Az agyra is káros a depresszió
Az agy rozsdaövezeteit kutatják Pécsen
Agyi áttétek: a koponyában nincs helye a daganatnak

 

Scroll to top