Fertőzések védenének az SM-től?

2015. február 10. | Tudomány

A várthoz képest ellentétes eredmények születnek egyes fertőzések elleni harc során: a gyógyulással párhuzamosan növekszik a szklerózis multiplex, a súlyos gyulladások vagy az egyéb bakteriális és vírusfertőzések száma

A szklerózis multiplex és egyéb autoimmun betegségek gyakorisága az elmúlt években világszerte növekszik, speciálisan az SM főleg a nők között. Korábbi vizsgálatok szerint kapcsolat lehet a kora gyerekkorban elszenvedett fertőzések és az SM csökkent kockázata között, így a higiéniai hipotézis szerint a gyerekkori védőoltások és a háztartási fertőtlenítés növekvő aránya miatt kevesebb gyermekkori fertőző betegségen áteső személyek a későbbiek során hajlamosabbak lesznek autoimmun és allergiás megbetegedésekre.

Amint arról a Medical Online orvosi szakportál beszámolt, a feltételezést nagy esetszámú vizsgálatban akarták tesztelni ausztrál kutatók, ezért 550 igazoltan SM-ben szenvedő beteg és 299 életkorban és nemben illesztett kontollszemély vérmintáiban nézték meg a Helicobacter pylori baktérium elleni antitestek jelenlétét. A H. pylori-t általában 2 éves kora előtt akvirálja a személy, és a baktériumok – ha csak ki nem irtják őket – az élet végéig jelen vannak a gyomorban. A világ lakosságának a fele – főleg az alacsonyabb higiéniás standardokkal rendelkező gazdaságilag fejletlenebb országokban élők – hordozónak minősül. A Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry című szaklapban megjelent tanulmány eredményei szerint az SM-ben szenvedő nők körében szignifikánsan – 30%-kal – alacsonyabb a H. pylori infekció prevalenciája, illetve azon SM-ben szenvedő nők esetében, akik fertőzöttek H. pylori-val, a betegség enyhébb azokhoz az SM-ben szenvedő nőkhöz képest, akiknek teszteredménye negatív a H. pylori infekcióval kapcsolatban. Az eredmény fordítottja volt igaz férfiak esetén: a H. pylori-pozitívak körében magasabb volt az SM előfordulási gyakorisága. Mint a kutatók – Marzena J Fabis Pedrini és munkatársai – elmondják, nincs magyarázatuk azzal kapcsolatban, mi okozza a nemek közötti eltérést, azonban ez az eredmény további vizsgálatokat sürget: az SM gyakorisága magasabb a nők körében, és az elmúlt években tapasztalható incidencia-növekedés is a nők körében történt.

A cikkhez társuló szerkesztőségi közleményben Jun-ichi Kira neurológus professzor kifejti: a H. pylori-pozitív, SM-ben szenvedő nők körében tapasztalható enyhébb betegséglefolyás arra utal, hogy a fertőzésnek védő szerepe van, továbbá a fertőzöttek körében tapasztalható alacsonyabb SM-incidencia alátámasztja a higiéniai hipotézist; az, hogy ez az összefüggés csak a nők körében jelentkezik, magyarázhatja azt a tényt, hogy a gazdaságilag fejlett országokban nő az SM-ben megbetegedettek körében a nők aránya.

Scroll to top