Finn szakemberek a nyíregyházi SM centrumban

2015. október 10. | Aktuális, Címlap, SM Centrum

A finn Kortejoki városában lévő Neuron Rehabilitációs Klinikáról tíz fős szakmai delegáció érkezett tanulmányútra a nyíregyházi SM rehabilitációs centrumba a Szabolcs-Szatmár -Bereg Megyei Sclerosis Multiplex Betegek Egyesülete meghívására.

Kék Ignácné mutatta be a nyíregyházi szakmai programot

Kék Ignácné mutatta be a nyíregyházi szakmai programot

Amint Kék Ignácné egyesületvezető kiemeli, a megyei egyesületnek két pártoló tagja immár nyolc éve dolgozik a finnországi klinikán szakápolóként, a látogatás alkalmával is ők segítették tolmácsolásukkal az eszmecserét.

– Részletes felvilágosítást kaptunk a finnországi rehabilitációs munkáról, az ott használt segédeszközökről, terápiákról. A finnországi klinika profilja hasonlatos a mi centrumunkéhoz, mert ott is különböző neurológiai betegségekből eredő mozgáskorlátozottságban szenvedő betegeknek igyekeznek segíteni, elsősorban az életminőség javítására, a mozgásképesség javítására helyezik a hangsúlyt. A betegeik között főként sclerosis multiplexes betegeket fejlesztenek, emellett dolgoznak parkinson-kórban szenvedő és stroke-on átesett betegek rehabilitációjával. Amint kiderült, sok rehabilitációs eszköz tekintetében hasonló módszereket alkalmaznak, mint mi, s kiemelték azt, hogy megfogta őket a nálunk megtapasztalt meghitt, családias légkör – foglalja össze Kék Ignácné a látogatás legfontosabb tanulságait. Hozzáteszi: a nyíregyházi munkatársak meghívást kaptak Finnországba, hogy testközelből ismerjék meg az ottani rehabilitációs munkát, hogy azt idehaza is kamatoztathassák a betegek javára.

Scroll to top