Gyógyulva nyaralnak a megyeszékhelyen

2022. július 6. | Aktuális, SM Centrum

Az ország számos pontjáról felkeresik a nyíregyházi SM Centrumot, épp csak a helyiek hiányoznak.

Tizennégy fős delegáció vendégeskedett nemrégiben a Nyíregyházán működő borbányai SM Centrum szálláshelyén, a Lajtos utcában – számol be írásában Palicz István, a Kelet-Magyarország napilap újságírója. A Miskolcon és vonzáskörzetében élő sclerosis multiplexes betegeket és hozzátartozóikat Kék Ignácné, a rehabilitációs és apartmanházként is működő intézmény első embere vezette körbe. A vezető elmondta: a hotelrészleg, amely az eredeti elképzelések szerint lakóotthonként funkcionált volna, régóta elkészült, ám a fenntartó Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) nem kapott olyan mértékű állami támogatást, amelyből – pénztárcabarát térítési díjak mellett – a rentábilis működtetésre futotta volna, így jelenleg a környékbeli betegek nappali ellátásán túl kvázi gyógyüdüléseket kínál a rehabilitációs központ, ahol egyszerű turistaként is bárki megszállhat.

Megcsappant a létszám

– A reggeltől délutánig nyitva tartó centrum ingyenes (államkincstár által finanszírozott) szolgáltatásait elsősorban a naponta bejáró, Nyíregyházán és vonzáskörzetében élő betegek veszik igénybe, ám, ha valaki nemcsak önellátós szállást szeretne, hanem kipróbálná a gyógyászati eszközöket és szolgáltatásokat, például az egyéni gyógytornát, gyógymasszázst, mágnesterápiás vagy ultrahangkezelést, erre is van lehetősége, a pandémia óta ugyanis megfogyatkoztak a helyi látogatók, van szabad kapacitásunk – ismertette Kék Ignácné.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei SM Egyesület elnöki tisztét is ellátó ápolási szakember hozzátette: a társ szervezetek – így például most az Észak-Magyarországi SM Egyesület – látogatásai remek alkalmat teremtenek a kapcsolatápolásra, a tapasztalatcserére, a pszichológiai rehabilitációra is. A közeljövőben Tokajból, Pécsről, Győrből és Szolnokról érkeznek majd gyógyulva nyaraló sorstársak a centrumba.

Fotó: Palicz István
Az SM-esek baráti közössége jóízű szalonnasütéssel és zenés-táncos mulatsággal zárta a programot az intézmény kerthelyiségében

Scroll to top