Hány év egészségre számíthatnak a nők és a férfiak?

2013. március 13. | Tudomány

A magyar lánycsecsemők 59, a kisfiúk 57 egészségben eltöltött évre számíthatnak. Azokra az újszülöttekre, akik a 27 európai uniós tagállam valamelyikében születtek 2011-ben, átlagosan 62 egészségben eltöltött életév várhat az európai uniós statisztikai hivatal, az Eurostat adatai szerint. A 2011-es felmérések alapján készült, kedden nyilvánosságra hozott adatok alapján a Máltán és Svédországban született babák a [&hellip

A magyar lánycsecsemők 59, a kisfiúk 57 egészségben eltöltött évre számíthatnak. Azokra az újszülöttekre, akik a 27 európai uniós tagállam valamelyikében születtek 2011-ben, átlagosan 62 egészségben eltöltött életév várhat az európai uniós statisztikai hivatal, az Eurostat adatai szerint.

A 2011-es felmérések alapján készült, kedden nyilvánosságra hozott adatok alapján a Máltán és Svédországban született babák a legszerencsésebbek: Máltán a nőkre 71, a férfiakra 70, Svédországban a nőkre 70, a férfiakra pedig 71 egészségben eltöltött év vár – olvasható az MTI cikkében.

Magyarországon az újszülött kislányok átlagosan 59 jó egészségben eltöltött évnek nézhetnek elébe, az újszülött kisfiúk pedig 57-nek.

Szlovákia a lista legutolsó helyét foglalja el: mindkét nem képviselői 52 egészséges évre számíthatnak a statisztika szerint. Az utolsó előtti helyen álló Szlovéniában pedig a nők 53,8 évre, a férfiak pedig 54-re.

Az Európai Unióban átlagban a nőkre 62,2, a férfiakra pedig 61,8 egészségben leélt év vár. A legnagyobb különbség a két nem között Litvániában van, ahol a nők előtt 62,1 egészséges életév áll, kereken öttel több, mint a férfiak előtt (57,1), és Hollandiában, ahol viszont a férfiak néznek öt évvel hosszabb (64) egészséges élet elé, mint a nők (59).

Az EU 27 tagállama közül csak ötben számíthatnak hosszabb egészséges életre a férfiak, mint a nők: Hollandián kívül Svédországban, Olaszországban, Dániában és Szlovéniában.

A felmérésben azt az állapotot tekintik egészségesnek, amelyben “súlyos vagy közepes betegség nem akadályozza a normális hétköznapokat”.

Kapcsolódó cikkek:
Hosszabb élet több betegséggel
A krónikus betegségek világszerte túlterhelik az egészségügyet
Mennyit ér egy élet? És mennyit tudunk adni érte?
Nemcsak a görög istenek, a görög emberek is sokáig élnek
Miért élhet valaki 110 évig?

 

Scroll to top