Hogyan igényelhető utazási támogatás?

2014. szeptember 2. | Aktuális, SM Cikkek

Párom 32 éves, és fél éve sclerosis multiplexes. Kaphat valami támogatást? Utazási támogatást? Ha igen, hol lehet igényelni? – tette fel a kérdést egy hozzátartozó

Az utazási támogatásnak többféle formája van. Az egyik forma, mely során az igénybe menetjegyeket össze kell gyűjteni, majd azok társadalombiztosítóhoz való visszaküldését követően a költségek adott százalékát megtérítik. Formanyomtatványon kell a szakrendelésekkel leigazoltatni a megjelenést.

A másik forma, amikor a háziorvos olyan utazási nyomtatványt ad, ami menetjegyként szolgál, azaz nem kell a jegyért fizetni. A beteg személygépkocsi használatára is lehet jogosult, ha a tömegközlekedési eszközön való utazásra képtelen. A megjelenéseket ekkor is a szakrendeléseken le kell igazoltatni, és a benzinköltség adott részét fizeti vissza a társadalombiztosító, a nyomtatvány beküldését követően. Minden esetben a háziorvosnak kell az adott formanyomtatványt odaadni a betegnek, az adott szakrendelésnek címezve – olvasható a kérdésre dr Bessenyei Mónika neurológus válasza a Webbeteg egészségportálon.

Scroll to top