HPV védőoltás és SM megjelenés: nem találtak összefüggést

2015. január 20. | Tudomány

Négymillió skandináv hölgy vizsgálata alapján nem mutatható ki összefüggés a szklerózis multiplex – vagy más, szintén az idegsejtek nyúlványát borító mielinhüvely pusztulásával járó betegség – kockázatnövekedése és a humán papillómavírus elleni oltás beadása között – írják a JAMA orvosi szakfolyóiratban a dán Statens Serum Institut kutatói

Az interneten többfelé olvasni olyan aggodalmakat, amelyek szerint a humán papillómavírus (HPV) elleni oltás – amely immár hazánkban is térítésmentesen igényelhető – szklerózis multiplexet okozhat a beoltott lányoknál. A szklerózis multiplex a központi idegrendszert érintő, autoimmun eredetű gyulladásos betegség, melynek pontos kiváltó okai ma még nem tisztázottak. Az autoimmun reakció beindulásában egyaránt szerepet játszanak a genetikai és környezeti tényezők, sőt a legújabb kutatások alapján a bél mikroorganizmusai is.

Dán kutatók – a felmerült aggodalmak eloszlatása végett – egy kellően nagy és átfogó, úgynevezett kohorsz vizsgálatot terveztek, további esetleírások elemzésével kiegészítve. (A kohorsz tanulmányok megfigyeléses vizsgálatok, amelyekben lehetőleg minél homogénebb csoportokat vizsgálnak különféle szempontok, például az oltottság/be nem oltottság és egy adott betegség – jelen esetben a szklerózis multiplex – kialakulási kockázata szempontjából.

Amint arról a Daganatok.hu portál beszámolt, vizsgálat a négykomponensű HPV-vakcinával foglalkozott, amely a HPV négy törzse ellen véd. (Hazánkban a kétkomponensű vakcinát kaphatják ingyenesen a 7. osztályba járó lányok). Összesen csaknem 4 millió, 10 és 44 év közötti dán és svéd hölgy 2006 és 2013 közötti adatait sikerült bevonni a vizsgálatba, akik közül csaknem 800 000-en kaptak HPV elleni oltást. A szklerózis multiplex – és több más, szintén velőshüvely-pusztulással járó betegség – kialakulási gyakoriságait külön-külön összegezték a teljes hétéves időszakban (a be nem oltottaknál), illetve az oltás utáni kétéves kockázati időszakban, valamint az ezt követő években (a beoltottaknál).

Az adatok elemzése alapján nincs ok feltételezni, hogy az oltás idegrendszeri károsodással járó betegségeket okozna – írják a kutatók. Az összesen vizsgált négymillió hölgy közül 4322 esetben alakult ki szklerózis multiplex és 3300 esetben jelent meg más, szintén velőshüvely-pusztulással járó idegrendszeri betegség. Ezek közül mindössze 73 (szklerózis multiplex) és 90 (egyéb idegrendszeri betegség) alakult ki az oltás beadását követő kétéves időszakban.

Ezek alapján – figyelembe véve az oltásoktól teljesen függetlenül jelentkező esetszámot – nem beszélhetünk a szklerózis multiplex oltás miatt megnövekedett kockázatáról – idézi a dán szakembereket a JAMA közleménye.

Az eredeti cikk angol nyelvű kivonata – amelyben külön-külön is megvizsgálták több, HPV vakcinával beoltott, szklerózis multiplexben szenvedő hölgy esetét – itt olvasható.

Scroll to top