Ismét Szlovákiába hívják a sorstársakat

2010. március 4. | Aktuális

Nem marad el 2010-ben sem az SM betegek számára meghirdetett abilympia, azaz a képességek és készségek bajnoksága Szlovákiában. Ugyan a résztvevők létszámának az anyagiak korlátot szabnak, ám a szervezők a kelet-közép európai országok mindegyikéből, így Magyarországról is várják a résztvevőket. Bár a rendezvény költségvetésében még vannak bizonytalanságok, például az csak márciusra dől el, hogy a [&hellip

Nem marad el 2010-ben sem az SM betegek számára meghirdetett abilympia, azaz a képességek és készségek bajnoksága Szlovákiában. Ugyan a résztvevők létszámának az anyagiak korlátot szabnak, ám a szervezők a kelet-közép európai országok mindegyikéből, így Magyarországról is várják a résztvevőket.

Bár a rendezvény költségvetésében még vannak bizonytalanságok, például az csak márciusra dől el, hogy a szervezők mekkora támogatásra számíthatnak a szlovák kulturális minisztériumtól, az időpont és a helyszín biztosnak látszik: június 18-tól 21-ig várják az ügyességi próbatételeket vállaló betegeket az immár hagyományosnak számító helyszínen, a szlovákiai Michalovcétől 10 kilométerre fekvő Zempliska Sirava üdülőhelyen, ahol egy akadálymentesített szálloda ad otthont a találkozónak.

Pisecna Katalin, a bajnokságot rendező legnagyobb szlovák SM egyesület alelnöke elmondta: a hazai betegek mellett az összes szomszédos országba küldtek meghívót, visszajelzést kaptak már a csehektől, lengyelektől és a magyaroktól, s még Norvégiából is akadt érdeklődő. A szállást és a teljes ellátást az állami és céges támogatók révén a szlovák egyesület állja, az eljutásról ki-ki maga gondoskodik. Az előzetes számítások szerint ebben az évben országonként 4-4 résztvevő vendéglátását tudják vállalni.

Amint arról a SejtMag magazinban beszámoltunk, a szlovák kezdeményezés már több éves múltra tekint vissza, a 2010-es immár a hatodik bajnokság lesz. Amíg első alkalommal még csak húsz SM beteg indult, 2009-ben már 120 beteget és mintegy félszáz kísérőt fogadtak a szlovákiai tóparti üdülőhelyen. Ez volt az első év, hogy magyarországiak is ott voltak: Szabolcsból, Bács-Kiskunból és Békés megyéből egyaránt jelentkeztek indulók, hogy kézügyességüket és ötletességüket próbára tegyék.

2010-ben a korábbiakhoz hasonlóan 28 versenyszámban lehet indulni, ezáltal széles tere nyí- lik a bemutatkozásnak. A kreativitást  is pezsdítő feladatokat a virágkötészettől a festésig, a horgolástól a hímzésen át a mézeskalács díszítésig, a hidegkonyhai ételektől a cukrászatig lehet sorolni. Azok is találhatnak maguknak kedvükre való versengést, akiknek nem olyan jó a kézügyességük, de más területen jártasak: számítógépes prezentációra, honlapkészítésre, sakkra vagy sodoku rejtvényfejtésre is adott a lehetőség. A baráti versengés mellett a nyelvi akadályokat is áthidaló színes programokkal teszik még emlékezetesebbé a rendezvényt.

 

Scroll to top