Izzócsere és háztartási gépek állami támogatással

2010. április 28. | Aktuális

Negyvenöt család cserélheti le energiafaló régi izzóit Jász-Nagykun-Szolnok megyében ingyenesen, mivel a megyei SM szervezet 1,3 millió forintot nyert számukra a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium pályázatán. Új mosógépekre és hűtőszekrényekre is pályáznak, példát mutatva ezzel a többi civil szervezetnek is, hogy odafigyeléssel ínséges időkben is meg lehet találni azokat a lehetőségeket, amelyekkel könnyebbé lehet tenni [&hellip

Negyvenöt család cserélheti le energiafaló régi izzóit Jász-Nagykun-Szolnok megyében ingyenesen, mivel a megyei SM szervezet 1,3 millió forintot nyert számukra a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium pályázatán. Új mosógépekre és hűtőszekrényekre is pályáznak, példát mutatva ezzel a többi civil szervezetnek is, hogy odafigyeléssel ínséges időkben is meg lehet találni azokat a lehetőségeket, amelyekkel könnyebbé lehet tenni a sorstársak életét.

A sikerek a betegeket is megerősíthetik abban, hogy egy jól működő egyesület nemcsak támaszt képes nyújtani, hanem konkrét segítséget is. Ehhez persze arra is szükség lenne, hogy a tenni képes betegek és családtagjaik is minél aktívabban bekapcsolódjanak a közösség életébe. Bár az eredetileg igényeltnél kevesebbet, ám így is jelentős forrást nyert a Szolnok Megyei SM Egyesület a környezetvédelmi tárca által kiírt izzócsere pályázaton – tájékoztatott a pályázatot jegyző Furcsa Józsefné, a területi szervezet vezetője. A részletekről elmondta: 1,3 millió forintot fordíthatnak arra, hogy a családoknak új, energiatakarékos izzókat vásárolhassanak. Ez azt jelenti, hogy több család a teljes otthoni világítási rendszerét alacsonyabb fogyasztásra állíthatja át. A hagyományos izzókat össze kell gyűjteniük és le kell adniuk.

A zöldtárca most egy korábbi népszerű programját folytatja: EU-s forrásból 230 millió forint keretösszegű izzócsere pályázaton a nagycsaládosok mintegy 121 ezer, az idősek 83 ezer, a fogyatékkal élők 15 ezer, az óvodák pedig 8 ezer energiatakarékos izzóhoz jutottak. Az áramkímélő égők vásárlására most alapítványok és egyesületek pályázhattak az általuk segített rászorulók és saját intézményük számára.
Megdöbbentő tény: a hagyományos izzóknál az áramnak csak 2 százaléka hasznosul világításként, a többiből a villanykörtét forrósító hő lesz. Az energiatakarékos izzók mintegy 80 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak, ezzel a családok évente akár több havi villanyszámlát is megtakaríthatnak,  azaz hosszabb  idő alatt teljesen megtérülhet a beruházás. Az energiatakarékos izzók magasabb ára miatt viszont ezen a téren is gyakran csak azok tudnak pénzt spórolni, akiknek van elég pénzük a beruházásra, hiszen rossz minőségű égőket nem érdemes vásárolni, mert azok a szemet is károsíthatják és nem garantált az élet- tartamuk sem. Ezért fontosak a társadalmi programok, amelyek hozzásegítik a családokat a váltáshoz.

– Reménytelennek tűnő helyzetben is megéri benyújtani egy pályázatot, mert ha mi nem tesszük meg, akkor (teljesen jogosan) azok között osztják szét a pénzt, akik megtették – mondja Furcsa Józsefné, majd elárulja: az izzócsere kiírás február 28-i beadási határideje előtt egy nappal nyújtotta be a Szolnok megyei anyagot, amelybe a kötelező adatok mellett egy mindössze három mondatos indoklást írt, mert nem nagyon bízott az eredményességben. Önmaga is meglepődött, amikor a minisztérium tájékoztatta az 1 millió 300 ezer forintos támogatásról. Ez megerősítette abban: soha, semmit sem szabad veszni hagyni. Jász-Nagykun-Szolnok megyében ez egyébként nem is jellemző: ez a területi SM szervezet az egyik legaktívabb pályázó az országban, igaz Furcsáné nemcsak a megyei, hanem az országos egyesület beadványait is menedzseli.

A remények szerint a Szolnok megyei SM betegek a klímavédelmi program keretében régi hűtőszekrényüket vagy mosógépüket is újra cserélhetik. A szaktárca ugyanis 1 milliárdos programot indított, amiből – ugyancsak a civil szervezeteken keresztül – 15 ezer új, energiahatékony háztartási gép megvásárlását támogatják a következő hónapokban. Háztartásonként, szervezeteknél pedig székhelyenként egy régi mosógép „A” energiahatékonyságú új mosógépre és/vagy egy régi hűtőgép „A”, „A+”, „A++” osztályú új hűtőgépre történő lecserélését támogatják, előbbi gépekre akár 60 ezer, utóbbi berendezésekre 70 ezer forintot is kaphat egy család.
Furcsa Józsefné megjegyzi: e kiírásnál nem szabad az október 30-i végső határidőig kivárni, mert az igények elbírálása a keretösszeg kimerüléséig folyamatos.

 

Scroll to top