Játékos mozgásterápiás eszköz a nyíregyházi centrumban

2013. március 17. | Közösség

A speciális SM rehabilitációban is alkalmazható új, elektronikus játékkal bővült a nyíregyházi SM centrum eszközparkja. A centrumba járó betegek szívesen használják a szórakoztató és a testüket is megmozgató új eszközt. A nyíregyházi SM centrum ez év januárban a fővárosi Uzsoki Utcai Kórháztól kapott egy speciális videojátékot, hogy a rehabilitációra szoruló betegeket játékos formában vonják be [&hellip

A speciális SM rehabilitációban is alkalmazható új, elektronikus játékkal bővült a nyíregyházi SM centrum eszközparkja. A centrumba járó betegek szívesen használják a szórakoztató és a testüket is megmozgató új eszközt.

A nyíregyházi SM centrum ez év januárban a fővárosi Uzsoki Utcai Kórháztól kapott egy speciális videojátékot, hogy a rehabilitációra szoruló betegeket játékos formában vonják be a gyógytornába. Amint arról Kék Ignácné centrumvezető beszámolt, a sclerosisos betegek előszeretettel használják az eszközt, mozgáskorlátozottságuktól függően, akár járókeretre támaszkodva is tudnak olyan mozgásokat végezni, mintha golfoznának, táncolnának, bowlingoznának. Az eszköz a mozgás támogatása mellett a szórakozást is szolgálja.

A televízióhoz csatlakoztatható játékkonzolt használó egészséges vagy beteg játékos elektronikus összeköttetésben van a játékszoftverrel, ami érzékeli a kifejtett mozgás irányát, erejét, lendületét. A játékosok számos mozgás és egyensúlyi feladat közül választhatnak, így ki-ki megtalálhatja az érdeklődésének, mozgáskészségének megfelelő programot. A különböző mozgásformákkal külföldi tapasztalatok szerint javítható az egyensúlyérzék, koncentrációképesség, s a monoton mozgásismétlésekkel szemben a játékos keret nagyobb kedvet adhat a kitartó gyakorláshoz is.

A Magyarországon is elérhető elektronikus játék eredetileg sport és szabadidős célokat szolgált. Az elmúlt években világszerte egyre több betegcsoportnál kezdték vizsgálni a rehabilitációs eszközök körébe való beemelésének lehetőségeit. A külföldön már számos SM rehabilitációs centrumban is alkalmazott eszköz újdonságát az adja, hogy a játék innovatív, a megszokottól eltérő feladat elé állítja a résztvevőket, ezáltal fokozza a rehabilitáció iránti érdeklődést és a résztvevők aktivitását is. SM-ben tudományosan alátámasztott eredményességet elsősorban az egyensúlyérzék és járáskészség mérsékelt javulása terén tudtak eddig kimutatni. Fontos az is, hogy a játékra nyitott betegek kedvüket lelhetik abban, hogy a hagyományos tornáktól eltérő mozgásformákat is kipróbálhatnak. Fontos, hogy a beteg a mozgásképességének megfelelő játékot gyakorolja, hogy az ne megerőltető mozgás legyen és sikerélmények is érjék.

Kapcsolódó cikkek:
Sclerosis multiplexes betegek rehabilitációja gyógymasszázzsal
Rehabilitáció is kell a gyógyuláshoz
Ismerkednek az SM betegek a centrummal
Rehabilitáció a könnyebb hétköznapokért
A nyíregyházi SM centrum története képekben

 

Scroll to top