Depresszió és agyi elváltozások: lehet összefüggés?

2010. július 12. | Tudomány

Az SM betegek mintegy felében alakul ki élete folyamán depresszió, egyes vizsgálatok szerint ebben szerepet játszhat az agy területeinek a sorvadása is – olvasható egy nemrég megjelent kutatási beszámolóban. Amint arról a Medical Online orvosi portál beszámolt, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kutatói mágneses rezonancia képalkotással hasonlították össze sclerosis multiplexes betegek és egészséges személyek agyát. [&hellip

Az SM betegek mintegy felében alakul ki élete folyamán depresszió, egyes vizsgálatok szerint ebben szerepet játszhat az agy területeinek a sorvadása is – olvasható egy nemrég megjelent kutatási beszámolóban.

Amint arról a Medical Online orvosi portál beszámolt, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kutatói mágneses rezonancia képalkotással hasonlították össze sclerosis multiplexes betegek és egészséges személyek agyát. A képek azt mutatták, hogy az SM betegekben a hippokampusz három fontos területe kisebb volt, mint az egészségesekben.

A kutatócsoport emellett kapcsolatot mutatott ki az agy sorvadása és a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese tengely hiperaktivitása között is. A HPA – számos más élettani funkció mellett – a stresszre adott reakciókat szabályozza. A hipotalamusz-hipofízis-mellékvese tengely erős hiperaktivitását agysorvadás és depresszió kísérheti – állítják a kutatók a Biological Psychiatry szaklapban közölt tanulmányukban.

„A tudományos közvélemény mindeddig nem sok figyelmet fordított a HPA hiperaktivitás és az agysorvadás, a kisebb hippokampusz-térfogat kapcsolatára, noha ez az egyik legkövetkezetesebben mutatkozó eredmény a depressziós (nem sclerosis multiplexes) betegekben” – mondta dr. Nancy Sicotte neurológus, a tanulmány egyik szerzője.

„A következő lépés a csak depressziós és a depressziós sclerosis multiplexes betegek agysorvadásának, a sorvadás előrehaladásának összevetése” – jelezte előre kutatásaik folytatását az újságíróknak dr. Sicotte.

 

Scroll to top