Koronavírus: tájékoztató az egészségügyi ellátást is érintő újabb intézkedésekről

2020. március 24. | Aktuális

Összefoglaló címszavakban a koronavírus okozta járvány terjedésének megakadályozása érdekében hozott újabb kormányzati intézkedésekről.

1. Érvényben maradnak a lejáró igazolványok
A magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai(pl. személyi igazolvány) a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek maradnak, addig emiatt nem kell személyesen megjelenni a kormányhivataloknál. Szünetel a személyes átvétel lehetősége is, az elkészült igazolványok postai úton kerülnek továbbításra.

2. Érvényben maradnak a közgyógyellátási igazolványok is
A veszélyhelyzet ideje alatt lejáró közgyógyellátási igazolványok érvényessége a lejárat időpontját követő 90 nappal kerül meghosszabbításra. A lejáró igazolvány gyógyszerkeretét az utolsó negyedévre megállapított kerettel automatikusan megnövelik, így a gyógyszertárban azonnal elérhető az új keret. A veszélyhelyzet ideje alatt lejáró közgyógyellátási igazolvány a lejártát követő 3 hónapig gyógyászati segédeszköz kiváltására is használható marad.

3. A rendszeresen szedett gyógyszer felírása telefonon is kérhető
Ez azt jelenti, hogy a veszélyhelyzet alatt nem kell személyesen elmenni a rendelésre. A gyógyszertárban az eRecept kiváltására bárki megkérhető. Fontos, hogy a receptet kiváltó személynek tudnia kell a recept tulajdonosának TAJ számát, saját részről pedig igazolvány bemutatása szükséges.

4. Érvényesek maradnak a szakorvosi javaslatok
A veszélyhelyzet ideje alatt lejáró szakorvosi javaslat érvényes marad a veszélyhelyzet időtartama alatt és a veszélyhelyzet megszűnését követő további 90 napig. A meghosszabbítást a háziorvos automatikusan figyelembe veszi, így elegendő a háziorvoshoz fordulni.

5. A keresőképtelenségről szóló igazolást nem kell kéthetenként kiállítani
A veszélyhelyzet időtartama alatt tehát az igazolásért nem kell elmenni a betegállományban tartó orvoshoz.

6. A fogorvosi alapellátás keretében csak sürgősségi ellátás nyújtható

7. Elhalasztásra kerültek a szervezett szűrővizsgálatok a veszélyhelyzet megszűnéséig

8. Leszűkült a személyes ügyfélfogadás köre
A kormányablakokban kizárólag előzetes időpontfoglalást követően van csak személyes ügyfélfogadás.

Scroll to top