Leáll vagy felgyorsul a Nemzeti Civil Alapprogram?

2010. június 21. | Aktuális

A nap elején nagyon rossz hírt kaptak a civilek, a nap végére biztató helyesbítést. A kettő között pedig menesztették a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) elnökét. Azt nyilatkozta: nem hirdethetik ki a pályázatok eredményét a kormányváltás miatt. Az illetékes helyettes államtitkár szerint az elnök tévesen tájékoztatta a sajtót. Amíg hétfő délelőtt még az a hír járta [&hellip

A nap elején nagyon rossz hírt kaptak a civilek, a nap végére biztató helyesbítést. A kettő között pedig menesztették a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) elnökét. Azt nyilatkozta: nem hirdethetik ki a pályázatok eredményét a kormányváltás miatt. Az illetékes helyettes államtitkár szerint az elnök tévesen tájékoztatta a sajtót.

Amíg hétfő délelőtt még az a hír járta be a sajtót, hogy Leálltak a Nemzeti Civil Alapprogram pályázatai, a nap azzal a hírrel ért véget, hogy Felgyorsul a Nemzeti Civil Alapprogram. A civil szervezetek és az általuk képviselt emberek bíznak abban: utóbbi hír válik valóra.

– Idén mintegy hétmilliárd forintot oszthat szét civil szervezetek támogatására a Nemzeti Civil Alapprogram. Tavaly a mintegy ötvenezer hazai civil szervezetből 11 ezer jutott ilyen módon forrásokhoz – mondta Nagy Ádám, a Nemzeti Civil Alapprogram elnöke a szervezet tanácsának zalaegerszegi ülését megelőzően. Az elnök ehhez hozzátette még: a kormányváltás időszakában, bár már az idei pályázatok közel kétharmadát elbírálták, egyelőre nem hirdethettek eredményt, és a kifizetések sem indultak el. „A kollégiumok döntései sorban állnak, várják azt, hogy az új kormány felállásával, az új minisztériumi struktúra megszilárdulásával újra ellenjegyezni lehessen ezeket a döntési listákat és már mennének is a szerződések” – fogalmazott.

A Magyar Rádió beszámolt ugyanakkor arról is, hogy a tanács ülésén résztvevő Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára minderről azt mondta: elindulhatnak a pályázati sikerekről történő kiértesítések, illetve az ehhez kapcsolódó támogatások kifizetései.

Nem sokkal az ülés után pedig jött a hír, hogy visszahívták tisztéből Nagy Ádámot, az alapprogram tanácsának elnökét, aki szerint ez a délelőtti nyilatkozata miatt történt, amikor is a kifizetések szüneteltetéséről beszélt.

Az elhibázott kommunikáció miatt kezdeményezte a tanács Nagy Ádám elnök visszahívását – áll a testület este kiadott közleményében. A Magyar Rádió megkereste Latorcai Csaba helyettes államtitkárt, aki a részletekről elmondta: Nagy Ádám tévesen tájékoztatta a sajtót, az előző kormány egyik utolsó intézkedésével rendelkezett úgy május utolsó napjaiban, hogy az NCA-val kapcsolatban minden kifizetést befagyaszt. Ez a kormányzat átadás-átvételét követően derült ki az átvevő kormányzati tisztségviselők számára, akik ebben az ügyben haladéktalanul intézkedtek. Latorcai Csaba megjegyezte: az elnök ezzel teljes mértékben tisztában volt, ő maga pedig már a múlt hét elején jelezte neki, hogy napokon belül döntés fog születni az ügyben.

Latorcai Csaba szerint a tanács nem csupán a mostani eset okán hívta vissza az elnököt, Nagy Ádám korábbi nyilatkozatai miatt ugyanis már az előző üléseken is téma volt a nyilatkozati jogának korlátozása – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Kapcsolódó cikkek:
Civilek: sorstárskapcsolatok és érdekképviselet
Ki törődik a gyógyíthatatlan betegekkel?
Mi szükség betegszervezetekre?
Civil történet az 1999-es alapítástól a 2009-es számadásig

 

Scroll to top