Májustól a mentőknél a betegszállítás irányítása

2012. április 20. | Aktuális

Május elsejétől országszerte húsz központban fogadják majd a mentőszolgálat irányítói a betegszállítást megrendelő hívásokat. A szállítást megrendelő orvosnak egyetlen központi számot kell tárcsáznia – adta hírül a Népszabadság információi alapján a Medical Online. Benda Attila, az egészségügyért felelős államtitkárság kabinetfőnöke a Népszabadsággal azt közölte: május elsejétől országszerte 20 központban fogadják majd a mentőszolgálat irányítói a [&hellip

Május elsejétől országszerte húsz központban fogadják majd a mentőszolgálat irányítói a betegszállítást megrendelő hívásokat.

A szállítást megrendelő orvosnak egyetlen központi számot kell tárcsáznia – adta hírül a Népszabadság információi alapján a Medical Online. Benda Attila, az egészségügyért felelős államtitkárság kabinetfőnöke a Népszabadsággal azt közölte: május elsejétől országszerte 20 központban fogadják majd a mentőszolgálat irányítói a betegszállítást megrendelő hívásokat. Ők osztják el az adott területhez tartozó szolgáltatók között a feladatot. Amennyiben valahol szűkösnek bizonyulna a kapacitás, ott az irányítók a megyehatárokon túl is tudnak autót biztosítani.

A most meglévő 83 betegszállító cég havonta körülbelül 200 ezer beteget szállít vizsgálatra, kórházba vagy onnan haza. Minderre tavaly és azt idén is alig 6 milliárd forint jut. Tavaly óta GPS-szel ellenőrzik a betegszállítók bevallásait és azóta 30 százalékkal kevesebb kilométert számoltak el; ekkora belső tartalékra a tárca sem számított. Az államtitkárság az egységes irányítástól további hatékonyságjavulást remél.

Kapcsolódó cikkek:
Minden hetedik embertől várhatunk csak aktív segítséget
Három hónapra felírható, havonta kiváltható gyógyszerek
A gyógyszertári blokkról leolvasható az esetleges felesleges kiadás is

Scroll to top