Marihuána pró és kontra

2011. április 5. | Tudomány

Több tízezer SM beteg használ orvosi marihuánát az USA-ban, hogy ezzel enyhítse egyes panaszait, ám amint arra egy tanulmány figyelmeztet, nekik hosszabb távon nagyobb a kockázatuk a beszéd lassulására, a memória romlására. Igaz, a témában nincsenek átfogó adatok, s az idézett publikáció is csak 25 beteg esetét dokumentálja: a megvizsgáltak egyik része rendszeresen szív füves [&hellip

Több tízezer SM beteg használ orvosi marihuánát az USA-ban, hogy ezzel enyhítse egyes panaszait, ám amint arra egy tanulmány figyelmeztet, nekik hosszabb távon nagyobb a kockázatuk a beszéd lassulására, a memória romlására.

Igaz, a témában nincsenek átfogó adatok, s az idézett publikáció is csak 25 beteg esetét dokumentálja: a megvizsgáltak egyik része rendszeresen szív füves cigarettát, másik részük pedig egyáltalán nem. Ettől független hír: Csehországban áprilisban jelentették be, hogy egy kannabisz alapú gyógyszert engedélyeztek az SM betegek számára. A marihuána hatóanyagát tartalmazó szájspray-t több Európai országban alkalmazzák súlyos idegfájdalmak, izomgörcsök enyhítésére.

Kapcsolódó cikkek:
Fájdalomcsillapítás: nem szabad belenyugodni a szenvedésbe

 

Scroll to top