A gyulai SM Adománybolt - fotó: Gyulai Hírlap, Oláh Szabolcs

Megnyílt az ország első SM adományboltja

2014. február 5. | Aktuális

Megnyílt az ország első SM adományboltja: a Békés megyei SM egyesület Gyulán nyílt üzlete egyszerre szolgál adománygyűjtést, a társadalmi kapcsolatok elmélyítését, a szolidaritás erősítését, mindeközben pedig munkát is ad a megváltozott munkaképességű SM betegek számára. Mintaértékű kezdeményezés indult útjára Gyulán: megnyílt az ország első SM adományboltja a Békés megyei város piacterén. Az üzletben a lakosság [&hellip

A gyulai SM Adománybolt - fotó: Gyulai Hírlap, Oláh SzabolcsMegnyílt az ország első SM adományboltja: a Békés megyei SM egyesület Gyulán nyílt üzlete egyszerre szolgál adománygyűjtést, a társadalmi kapcsolatok elmélyítését, a szolidaritás erősítését, mindeközben pedig munkát is ad a megváltozott munkaképességű SM betegek számára.

Mintaértékű kezdeményezés indult útjára Gyulán: megnyílt az ország első SM adományboltja a Békés megyei város piacterén. Az üzletben a lakosság és a támogatók által felajánlott tárgyakat, ruházati termékeket, cipőket, könyveket, játékokat, sportszereket, műszaki cikkeket és bútorokat is árusítanak. A bevételt az egyesület a saját működésére és az SM betegek támogatására forgatja vissza.

Amint arról a Gyulai Hírlap beszámolt, a bolt működését, illetve az abban folyó szociális szolgáltatást kiemelten támogatja a gyulai városvezetés is. A megnyitón Görgényi Ernő polgármester gratulált az egyesületnek a kezdeményezéshez, és sok sikert kívánt a munkájukhoz.

– Ennek a boltnak a megnyitása ünnepi esemény, mert egy olyan civil kezdeményezésről van szó, amely egy nagyon fontos társadalmi ügyet jelenít meg. Ezért is támogatja a gyulai önkormányzat a civil szférát, hiszen fontos társadalmi ügyeket képviselnek. Ez az adománybolt egyrészt szolgálja a társadalmi szolidaritás eszméjét és céljait, hiszen aki ide adományt hoz, támogatja a rászorulókat. Másrészről a munkahelyteremtés ügyét is támogatja, azon belül segít a megváltozott munkaképességű embertársainkon, akik a legnehezebb helyzetben vannak a munkaerőpiacon, hiszen nekik teremtenek itt munkahelyet az adománybolt bevételéből – mondta a városvezető.

Herczegné Szabó Marianna, a Békés megyei SM egyesület elnöke kifejtette: az adománybolt közösségi színfoltja lesz a gyulai piacnak. – Szociális tevékenységünk során szeretnénk a megyében és a Gyulán élő SM betegek életkörülményein javítani, továbbá a gyulai civil szervezeteket támogatni programelemekkel, illetve anyagilag, például ételosztásnál alapanyag-vásárlásban, vagy a nagycsaládos egyesületnek kreatív játékok megvásárlásával segíteni. A boltot mintaprojektnek is szánjuk az országban működő SM egyesületeknek, hogy ők is tudjanak segíteni azon betegeknek, akik még négy órában tudnak munkát vállalni – hangsúlyozta az egyesület elnöke.

Amint Nadabánné Benyik Éva, a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány ügyvezető titkára kiemelte, az országban több megyei szervezet működik, amely az SM betegeket támogatja, de az országban a Békés megyei az első egyesület, amely ezt a kezdeményezést megvalósította. Hozzátette: jó volna, ha a gyulaiak példáját követni tudnák a többiek, s a Békés megyei projekt egy olyan minta lenne, amit más városokban is meg tudnak valósítani, s ezáltal az egyesületeknek lenne olyan önálló bevételi forrásuk, amely révén fent tudják tartani a működésüket és tudják a sorstársakat támogatni akkor is, amikor szűkebbek a pályázati lehetőségek vagy a szponzori adományok.

A gyulai mecenatúra is felajánlotta segítségét az adománybolt munkájában. A képviseletükben a Gyulai Hírlapnak Mikus Éva elmondta, elsősorban prominens személyiségek beszervezésével fogják támogatni az üzlet és az adományozás működésének lendületét. A bolt árukészletéhez minden olyan tárgyat szívesen fogadnak, amely egy alap háztartásban fontos lehet. Az adománybolt minden nap nyitva áll adományozók és a vásárlók előtt, nyitvatartásával igazodik a piaci napokhoz, így hétfőn 9-13 óráig, keddtől péntekig 7.30-16.30-ig, szombaton 8.30-12.30-ig, vasárnap pedig 7.30-13 óráig várja látogatóit. Ezenkívül két adománygyűjtő pontot is működtetnek Gyulán, ahová folyamatosan várják a felajánlásokat. A Paradicsomi Lottózóban nyitvatartási időben, valamint a Wellness Vendégházban (Gyula, Attila út 5.), ahol telefonos egyeztetés szükséges. További információ a 30/582-2212 vagy a 70/369-4430-as számokon kérhető.

A Gyula TV riportja a megnyitóról és az SM Adománybolt ITT megnézhető.

 

Scroll to top