Mennyi pénzből működik az SM centrum?

2011. január 10. | Jelentés

Miután a nyíregyházi SM rehabilitációs centrum szolgáltatásaiért az SM betegeknek nem kell fizetniük, a központi állami költségvetésre és az MSMBA dotációjára kell alapozni a működést. A Magyar Államkincstár normatív támogatásként 2010-ben 10 millió 140 ezer forintot utalt át. Az összeg óriásinak tűnik, ám visszaosztva 12 hónapra, hat dolgozóra, valamint az utánuk az államnak visszafizetendő adóra [&hellip

Miután a nyíregyházi SM rehabilitációs centrum szolgáltatásaiért az SM betegeknek nem kell fizetniük, a központi állami költségvetésre és az MSMBA dotációjára kell alapozni a működést. A Magyar Államkincstár normatív támogatásként 2010-ben 10 millió 140 ezer forintot utalt át. Az összeg óriásinak tűnik, ám visszaosztva 12 hónapra, hat dolgozóra, valamint az utánuk az államnak visszafizetendő adóra és járulékokra, havi 88 ezer forint körüli átlagfizetést eredményez.

Kiegészítésképp a dolgozóknak meleg étkezési utalvánnyal és buszbérlettel toldják meg a járandóságát. Az éves gázfogyasztás költsége 1,1 millió forint, a villanyszámla 252 ezer, a víz- és csatornadíj 96 ezer forint. A telefon, az internet és a postaköltség is együtt több százezres tétel évente, amihez a tisztítószerek, a különféle kellékek, a kazán karbantartása, az ingatlan biztosítása és több más kiadás úgyszintén hozzáadódik. Az államtól érkező bevételek és a kiadások egyenlege azt jelzi: 2010-ben 3,6 millió forinttal kellett az MSMBA-nak saját forrásból hozzájárulni a költségek fedezéséhez.

Felmerülhet a kérdés: az országos alapítvány nem tudná ezt az összeget másra fordítani? Kétségtelenül számtalan helyet lehetne még találni ennek a pénznek országszerte, ugyanakkor tisztában kell lenni azzal: a nyíregyházi SM Rehabilitációs Centrum az egyik példája annak, hogy egy elkötelezett civil szervezet a népszerű kirándulásokon, szabadidős programokon túl képes felépíteni és működtetni olyan szakmai tematikát és egészségügyi szolgáltatást a betegeinek, amelyet az állami ellátórendszer nem biztosít. Erről az alapítványt rendszeresen támogató mecénások is elismerően szólnak, s ezért járulnak hozzá évről-évre ahhoz, hogy az MSMBA ki tudja pótolni az SM Centrum költségvetését. Nadabánné Benyik Éva hangsúlyozza: ha nem lenne a nyíregyházi intézmény, egyrészt sokkal kevesebb támogatás érkezne az alapítványhoz, másrészt nem lenne esély arra sem, hogy egyszer az ország egész területéről sorstársakat fogadni képes, kifejezetten az SM-es emberek rehabilitációját szolgáló központot adhassanak át a betegeknek.

 

Scroll to top