Mi a sclerosis multiplex?

2010. március 15. | SM

A sclerosis multiplex (szklerózis multiplex, SM) az egyik leggyakoribb ideggyógyászati (neurológiai) betegség a fiatal felnőttek körében. Bár a betegség pontos oka ismeretlen, és meggyógyítása egyelőre nem lehetséges, a kiterjedt kutatásoknak köszönhetően egyre jobban értjük a betegség természetét és ezáltal a betegek számára egyre magasabb szintű életminőség biztosítható. Sok SM-es beteg van, legtöbbjük teljes, aktív életet [&hellip

A sclerosis multiplex (szklerózis multiplex, SM) az egyik leggyakoribb ideggyógyászati (neurológiai) betegség a fiatal felnőttek körében. Bár a betegség pontos oka ismeretlen, és meggyógyítása egyelőre nem lehetséges, a kiterjedt kutatásoknak köszönhetően egyre jobban értjük a betegség természetét és ezáltal a betegek számára egyre magasabb szintű életminőség biztosítható. Sok SM-es beteg van, legtöbbjük teljes, aktív életet él.

A sclerosis multiplex (SM) az agy és gerincvelő, közös néven a központi idegrendszer (KIR) autoimmun eredetű idült gyulladásos betegsége.

Az SM hátterében egy kóros immunválasz áll, mely az idegsejtek nyúlványát borító velőshüvely károsodásához (demyelinizációhoz) vezet. A demyelinizáció apró gócokban alakul ki és ezek helyétől függően okoz idegrendszeri tüneteket. A gyulladásos gócok helyén formálódó hegeket  “szklerózis”-nak, “plakk”-nak, “lézió”-nak nevezik.

A betegség diagnózisa legalább két, időben és térben elkülönülő, neurológiai tünetekkel járó epizód (fellángolás) illetve góc kimutatásával állítható fel.

Két fő formája ismert:  a visszaesésekkel-javulásokkal tarkított ún. relapszáló-remittáló és a krónikus progresszív típus. Előbbiben az idegrendszeri tünetekkel járó epizódok közti időszak tünetmentes, utóbbiban a tünetek folyamatos, fokozatos romlása észlelhető. Az első forma idővel átalakulhat progresszívvé, ez az ún. másodlagos (szekunder) progresszív típus.

A betegség leggyakrabban 25-35 éves korban jelentkezik, nőknél másfélszer gyakoribb mint férfiaknál. Az északi országokban gyakrabban, déli országokban ritkábban fordul elő. Érdekessége, hogy ha valaki 15 éves kora előtt egyik országból a másikba költözik, az adott befogadó országra jellemző kockázat lesz a meghatározó, míg későbbi életkorban már nincs szerepe a földrajzi változásnak. Magyarországon 100 ezer emberből 13-72 lesz SM beteg.

Forrás: www.sminfo.hu

Scroll to top