Szekszárdi Miklós átveszi az Magyar Tudományos Akadémia kitüntetését Budapesten

Mi is alkothatunk maradandót! – könyvet írt és Akadémiai Díjat kapott Szekszárdi Miklós

2013. július 25. | Sorstársak

Tudományos-ismeretterjesztő munkájáért Akadémiai Újságírói Díjat vehetett át Szekszárdi Miklós egészségügyi újságíró, aki 27 éve küzd SM betegséggel. Kezdetben a vasútnál dolgozott, majd pályát váltva, s a szerkesztő-riporterséget választva, több mint másfél évtizede készít ismeretterjesztő interjúkat, riportokat. Az elismerésnek az is aktualitást ad, hogy a közelmúltban jelent meg második könyve, „Az ezerarcú kór” című önéletrajzi ihletésű elbeszélőkötete.

Szekszárdi Miklós átveszi az Magyar Tudományos Akadémia kitüntetését Budapesten

„Az ember, ha nem tudja időnként a saját baját a derűs oldaláról kezelni, abból komoly bajok származhatnak. Én annyira gazdagon vagyok cizellálva testi-lelki bajokkal, hogy ha időnként nem tudnék viccet – ha mást nem, fekete humort vagy öniróniát – gyártani a saját nyomoromból, már régen a kiserdőben szikkadnék egy fán.” Két mondat a tavasszal megjelent „Az ezerarcú kór” című könyvből, amely jól érzékelteti a szerző világhoz és önmagához való viszonyulását, a szókimondó, szatirikus iróniát és öniróniát.

Prof. dr. Vécsei László, a szegedi Neurológiai Klinika igazgatója ajánlásában úgy fogalmaz: „Szekszárdi Mik- lós egy kivételes intellektussal megáldott, végtelenül érzékeny ember, aki nem tud más lenni, csak őszinte és kritikus önmagával és a körülötte lévő világgal. Történeteiben beszámol a hosszú évek óta tartó harcáról a testét és lelkét gyötrő betegséggel, a sclerosis multiplexszel szemben, szív- infarktusáról, leírja fiatalságának vasutas élményeit, barátait, a riporter sikereit és konfliktusait, egyszóval egész életét. Gondolataival erőt ad ahhoz, hogy a reménytelennek hitt pillanatokban is keressük meg a kiutat bajainkból, küzdjünk a holnapért. Ajánlom mindazoknak, akik kíváncsiak egy érző, sok szenvedésen keresztülment ember őszinte világára.”

A tudomány népszerűsítése

„Az ezerarcú kór” Szekszárdi Miklós második könyve. Tavaly látott napvilágot „Mi is emberek vagyunk” címmel interjúkötete, amelyben húsz szegedi orvossal beszélget szakmájukról, mindennapi küzdelmeikről – és ezen keresztül a magyar egészségügy állapotáról is látleletet ad. Szekszárdi Miklós 16 éves egészségügyi újságírói munkáját több mint négyszáz televíziós egészségügyi műsor (interneten: www.diagnozis.eu), sok más, szociális témákkal is behatóan foglalkozó riportfilm, a depresszióról készült négy részes ismeretterjesztő film, több egészségügyi témájú publikáció fémjelzi, korábban elnyerte többek között a Magyar Orvosi Kamara Média Díját is.

Pályafutását májusban az MTA Akadémiai Újságírói Díja koronázta meg. Az MTA dísztermében az ünnepi közgyűlésen Pálinkás József, az MTA elnöke és Orbán Viktor kormányfő adták át a kitüntetést (fotó: MTA). Amint a hivatalos indoklásból kiderült, az MTA elnöksége a tudomány népszerűsítése érdekében kifejtett eredményes újságírói tevékenysége elismeréseképpen adományozta az elismerést a TiszapART Televízió szerkesztő-műsorvezetőjének az agrár- és orvostudomány területéhez kapcsolódó, a laikus nézők figyelmét is felkeltő tudományos ismeretterjesztő műsoraiért, a közérthető tudománykommunikáció elkötelezett műveléséért. Vécsei László gratulációjában úgy fogalmazott: „ez egy nagyon nagy kitüntetés, évente egy alkalommal kaphatja meg valaki, akinek hosszas előkészületek után végül az Akadémia közgyűlése megszavazza az elismerést.”

Nem vagyunk feleslegesek!

– Átestem szívrohamon, 27 éve vagyok SM beteg, az állapotom lassan, de biztosan romlik. Ez nem szégyen, csak nagyon kellemetlen. Azzal, hogy a Magyar Tudományos Akadémia bizalmat szavazott nekem, precedenst teremtett arra, hogy a társadalomnak megmutassuk: egy SM betegséggel vagy más egészségkárosodással együtt élni kénytelen ember is, ha ehhez emberi és erkölcsi támogatást kap a környezetétől, képes maradandó, értékadó alkotásra. A kitüntetés ezért nemcsak nekem szól, hanem mindenkinek, aki az utamon segített. A díjnak nemcsak magam miatt örülök, hanem mert bízom benne, hogy betegtársaimnak is önbizalom-erősítő motivációul szolgálhat – fogalmazta meg üzenetét Szekszárdi Miklós.

Családi és orvosi háttér nélkül nem ment volna – mondja Szekszárdi Miklós, aki mindenekelőtt az olvasószerkesztőként is vele dolgozó feleségének, Szekeres Ildikónak, az operatőrként mellette kitartó Dani Gézának és empátiáról tanúbizonyságot tevő kollégáinak, „az engem munkaképes állapotban tartó” kezelőorvosának, dr. Bencsik Krisztinának, prof. dr. Vécsei Lászlónak, illetve a díjra őt felterjesztő Szegedi Biológiai Kutatóközpontnak, valamint Farkasvölgyi Frigyesnének, a Medicina Könyvkiadó igazgatójának mondott köszönetet azért, hogy lehetőséget kapott a bizonyításra.

Forrás: SejtMag Magazin – B. Papp László

Scroll to top