Miért lesz valaki SM beteg?

2010. március 13. | SM

A kérdésre mind a mai napig nincs egyértelmű válasz. A betegség tüneteit az immunrendszer kóros aktiválódása miatti myelinhüvely károsodás okozza. Kialakulásában környezeti tényezők mellett örökletes és vírusos tényezők is szerepet játszhatnak. Genetikai okokAz SM nem egy örökletes betegség, de a betegségre való hajlam örökölhető. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a családtagok hasonló környezetben élnek, így [&hellip

A kérdésre mind a mai napig nincs egyértelmű válasz. A betegség tüneteit az immunrendszer kóros aktiválódása miatti myelinhüvely károsodás okozza. Kialakulásában környezeti tényezők mellett örökletes és vírusos tényezők is szerepet játszhatnak.

Genetikai okok
Az SM nem egy örökletes betegség, de a betegségre való hajlam örökölhető. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a családtagok hasonló környezetben élnek, így – mint sok más betegségnél – nem mindig egyértelmű, hogy a hasonló életkörülmények vagy a genetika az erősebb tényező.

SM kockázata elsőfokú rokonnál:
– 4,4% lánytestvérnél,
– 3,2% fiútestvérnél,
– 2,1% szülőnél,
– 1,8% gyermeknél (ha mindkét szülő SM-es, 20%) 

Környezeti tényezők
A környezeti tényezők szerepére utal, hogy az Egyenlítőtől való távolság növekedésével nő az egyes országokban az SM előfordulási gyakorisága. A genetikai hajlam és a környezeti tényezők együttesen növelik az autoimmun betegségek (pl. SM) kialakulásának kockázatát.

Vírusok
Egyes feltételezések szerint “genetikailag hajlamos” emberek esetében egy vírus indíthatja el a kóros immunválaszt. Ugyanakkor az SM kialakulásával egyértelműen összefüggésbe hozható vírust még nem igazoltak.

Fertőzéses eredet
Besorolás szerint a sclerosis multiplex a krónikus gyulladásos betegségek csoportjába tartozik, a besorolás azonban megtévesztő: az SM nem fertőző, nem átvihető emberről-emberre.

Forrás: www.sminfo.hu

Scroll to top