Milyen legyen az új betegjogvédelmi rendszer?

2010. szeptember 3. | Aktuális

Amikor a parlamenti egészségügyi bizottság előtt bejelentette, hogy áldását adja a betegpanaszok kivizsgálásában korábban jelentős szerepet játszó Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) megszüntetésére, Szócska Miklós államtitkár azt ígérte, hogy szeptemberben egyeztetést kezdenek a betegjogok új rendszerének felállításáról. Mivel a felügyelet megszűnéséről azóta hatályos törvény van, amelynek értelmében az EBF 2010. szeptember 26-án valóban megszűnik, a folyamatban lévő [&hellip

Amikor a parlamenti egészségügyi bizottság előtt bejelentette, hogy áldását adja a betegpanaszok kivizsgálásában korábban jelentős szerepet játszó Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) megszüntetésére, Szócska Miklós államtitkár azt ígérte, hogy szeptemberben egyeztetést kezdenek a betegjogok új rendszerének felállításáról.

Mivel a felügyelet megszűnéséről azóta hatályos törvény van, amelynek értelmében az EBF 2010. szeptember 26-án valóban megszűnik, a folyamatban lévő panaszeljárások 2010. szeptember 15-ét követően átkerülnek az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat adott – azaz a panasszal érintett egészségügyi szolgáltató székhelye szerinti – regionális intézetéhez.

Mikor és kikkel kezdődik egyeztetés a betegjogok rendszerének átalakításáról, s az mennyiben érinti majd a Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány (BEGYKA) munkáját, sőt létét egyaránt? – kérdezte az Aszklépiosz-fórum az államtitkárt.

Szócska Miklós nem osztja azt a véleményt, hogy a felügyelet megszűnésével a betegjogok érvényesülése a korábbiaknál rosszabb lenne. Sőt, a felügyelet összhatásában szerinte nem feltétlenül pozitív célokat szolgált – ismételte el korábban már kifejtett véleményét az EBF-ről. A várható változásokról konkrétumot egyelőre nem közölt az ágazatot irányító államtitkár, annyit azonban elmondott, hogy mivel a BEGYKA a szociális területhez tartozott, a szociálpolitikáért felelős államtitkársággal is egyeztetnek. Felállt már az a munkacsoport, amely részt vesz a betegjogok új rendszerének megálmodásában és kialakításában; ez a rendszer kezeli majd a többi közt a korábban bezárt egészségügyi intézmények betegdokumentációit is – közölte Szócska Miklós.

Az államtitkár szeptember 2-i sajtótájékoztatóján bejelentette: hitelességük visszaállítása érdekében átalakítja a miniszter szakmai tanácsadó testületeiként ismert szakmai kollégiumokat, amelyek átmenetileg ideiglenes jelleggel működnek. Az új testületek felállítása előtt 12 tagú államtitkári szakértői bizottságot hoznak létre, amely várhatóan az év végéig megalkotja az új kollégiumok létrejöttének elveit, végleges koncepcióját. Egyelőre annyi bizonyos, hogy kisebb létszámú, rugalmasabban működő testületeket szeretne az ágazatot felügyelő államtitkár, aki jobban összehangolná a szakkollégiumok munkáját a szakfelügyeleti rendszerrel és az országos intézetekkel is. Jelentősen javítaná a fiatalabb orvosi generációk arányát és arra is ügyelne, hogy a centrumban és a periférián dolgozók aránya a mainál kiegyensúlyozottabb legyen.

A szakmaikoll@nefmi.gov.hu email-címen szeptember végéig várják az elvekről döntő bizottsági tagságra szóló javaslatokat. A kollégiumokról a döntést végül az államtitkár hozza meg.

Kapcsolódó cikkek:
Hálapénz nélkül nincs rendes ellátás?
Kinevezték az egészségügy politikai vezetőit
Többen keresik meg a betegjogi képviselőket

 

Scroll to top