Mindenkihez megérkeztek a segélycsomagok

2020. szeptember 4. | Aktuális, Kiemelt

Száz segélycsomag jutott el az ország különböző részeiben élő SM betegekhez a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) támogatásával, a térségi SM betegszervezetek közreműködésével.

Augusztus 31-én lezárult az a támogatási program, amelynek keretében élelmiszereket és egészségügyi egységcsomagokat juttatott el az országos SM alapítvány a helyi betegszervezetek bevonásával az SM betegek részére. Amint arról Fazekasné dr. Magda Erzsébet, az MSMBA ügyvezető titkára beszámolt, összesen 750 ezer forint értékű adomány jutott el mintegy 100 egységcsomagban a betegekhez. A betegszervezet tartós élelmiszereket, fertőtlenítőszereket, háztartási cikkeket juttatott a nehezebb körülmények között élő sorstársaknak. A kezdeményezés létjogosultságát az adta, hogy sok SM beteg él nehéz anyagi körülmények között, amelyet sok esetben – például a családtagok jövedelem-csökkenése miatt – tovább súlyosbított a koronavírus-járványhelyzet miatti gazdasági visszaesés. A csomagok egyrészt anyagi segítséget jelentettek, illetve jelezték az érintettek felé a sorstársközösség szolidaritását, odafigyelését is. A kezdeményezést a Biogen Hungary Kft. támogatta.

Fazekasné dr. Magda Erzsébet hangsúlyozta: sokan segítették munkájukkal a program lebonyolítását. Kiemelte a Nyíregyházi SM Centrum munkatársainak helytállását, akik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nemcsak most, hanem a karanténidőszak alatt is mindvégig tartották a kapcsolatot az ellátottakkal. Bár a nyíregyházi nappali ellátóhely zárva volt, de a betegek otthonukban is számíthattak a munkatársakra, ha segítségre volt szükségük például vásárlásban, gyógyszerbeszerzésben.

A térségi SM szervezetek munkatársai, önkéntesei több megyében egyénileg keresték fel az SM betegeket és vitték el számukra a csomagokat, erre volt jó példa Észak-Magyarországon éppúgy, mint Hajdú-Bihar megyében. Szintén sokat dolgoztak a Békés, a Csongrád-Csanád és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei SM egyesületek segítői. A Vas megyei betegek részére juttatott csomagok önkéntes segítségével Gyulán készültek el, ezeket a küldeményeket futárszolgálat vitte házhoz a betegeknek. Néhány megyei SM szervezet a szegényebb térségek betegei részére önzetlenül felajánlotta a saját adományozási lehetőségét is, ezzel kiegészítve az országos alapítvány által nyújtott segítséget.

Fotógaléria a programról

Scroll to top