Mindenkinek előnyös az otthoni gondozás

2018. november 30. | Aktuális, Kiemelt

Elsősorban az SM betegek és családjaik számára fontos segítség, de társadalmi szinten is előnyös, ha a rászoruló betegek gondozását saját otthonukban sikerül megoldani.

Folyamatosan zajlanak a beteglátogatások, az otthoni gondozás és rehabilitáció azokban a megyékben, ahol a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) és az együttműködő megyei SM egyesületek pályázati támogatás révén 6 hónapon át nyújtanak segítséget a rászoruló betegeknek. Amint Kék Ignácné, a projekt gazdasági vezetője megjegyzi, fontos lenne, hogy az aktuális projekt lezárultát követően is folytatni lehessen az otthoni gondozást.

– A bevont betegek megtapasztalják a törődést, az odafigyelést, a segítségnyújtással könnyebbé válnak a mindennapjaik, az otthonukban nyújtott gyógytornával és gyógymasszázzsal pedig a fizikai állapotuk is javul. A program a családtagokat is részben tehermentesíti, ezáltal egyfajta családgondozásnak is tekinthető – fogalmaz Kék Ignácné.

– Társadalmi szinten is számos haszna van annak, ha rászoruló betegeket az otthonukban látunk el. Egyrészt a betegek nem vagy csak később szorulnak intézményi ellátásra, másrészt a családtagok munkaidő-kiesése is kisebb mértékű akkor, ha professzionális segítőkre támaszkodhatnak. Emellett nem elhanyagolható a szolgáltatások közvetett haszna, ami a fizikai mellett a mentális jóllétben nyilvánul meg – egészítette ki az elhangzottakat Fazekasné dr. Magda Erzsébet projektmenedzser.

Hozzátette: az otthoni környezetben végzett szolgáltatásokkal a projekt a 2015-ben elfogadott, 2025-ig szóló Országos Fogyatékosságügyi Program (OFP) több területéhez is kapcsolódik. A program deklarálta például a szociális alapszolgáltatások továbbfejlesztését, azok helyben, lakóhelyen való teljes körű elérhetőségét. Ugyancsak fontos célkitűzésnek tekinti a Fogyatékosságügyi Program a EMMItartós ápolásra-gondozásra szorulókat nevelő, ápoló hozzátartozók kiégésének megelőzése, illetve társadalmi és munkaerő-piaci (re)integrációjának érdekében a fogyatékos személy otthonában nyújtott időszakos felügyeletet és segítségnyújtást biztosító szolgáltatások fejlesztését, bővítését is. Az SM betegek körében megvalósított projekt jó példája az OFP stratégiájában megfogalmazott elvek gyakorlati megvalósításának.

A FOF2018/56 számon futó projekt a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. (FSZK) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg, lebonyolítója a Magyar Sclerosis Multiplex Betegekért Alapítvány.

Scroll to top