Mindenkinek nagy segítség az otthoni gyógytorna

2018. október 30. | Aktuális

Közvetlenül megtapasztalható, rövid és hosszabb távú pozitív kihatása is van az SM betegek életminőségére a rendszeres gyógytornának, amelyet a Magyar Sclerosis Multiplex Betegekért Alapítvány (MSMBA) pályázati támogatásból fél éven át 6 megyében, az érintettek otthonában tud biztosítani. Mivel a betegeket és a családtagokat is bevonják a mozgásprogramba, annak a projekt lezárása után is megmaradhat a pozitív hozadéka.

Amint Kék Ignácné, a nyíregyházi SM rehabilitációs centrum vezetője, az otthoni segítségnyújtást lehetővé tevő pályázati program pénzügyi vezetője összefoglalta, az otthoni gyógytorna révén a betegeknek javulhat a mozgáskészségük, csökkenhetnek a fájdalmaik, enyhülhet a kiszolgáltatottságuk. Pszichológiailag is fontos hatása lehet, hogy a betegek megtapasztalhatják a törődést, csökken elszigeteltségük, hiszen a szakember a gyógytorna ideje alatt csak az adott beteggel foglalkozik, ez a mozgásfejlődést is hatékonyabbá teheti. Kék Ignácné hangsúlyozta: az otthoni gyógytornával olyan betegeket sikerül bevonni a rehabilitációba, akik nagy valószínűséggel teljesen kimaradnának abból, mert nem tudják megoldani az utazást vagy – mozgáskorlátozottak esetén – a speciális betegszállítást.

– A projektben való részvételnek a gyógytornászok számára is van hozadéka. Egyrészt olyan betegkör ellátásában szerezhetnek tapasztalatot, akik nem vagy csak ritkán jutnak el rehabilitációs osztályra. A gyógytornász számára az otthoni tornáztatás teljes körű szakmai önállóságot biztosít és tágítja a kompetenciahatárait is, segítség lehet az is, hogy bizonyos szituációkban a családtagok is részesei lehetnek a foglalkozásnak – fogalmazott Kék Ignácné.

Az otthoni gyógytorna rendszerint eszközök nélkül zajlik, hiszen azoknak a családok általában nincsenek birtokában, s olyan mozgásprogramot kell felépíteni, amely a projekt kifutása után, hosszabb távon is folytatható. Ezért fontos az is, hogy a családtagoknak is megtanítják a mobilizációs gyakorlatokat. A biztonságot nyújtó otthoni környezet és a családtagok is ösztönzőleg hathatnak a betegekre, akiknek így nagyobb eséllyel válik a gyógytorna a napirendjük szerves részévé.

Fazekasné dr. Magda Erzsébet projektvezető elmondta: a híradások nyomán egyre szélesebb körben ismertté válik az SM betegek között az országos alapítvány és a megyei egyesületek otthoni segítségnyújtást biztosító közös programja. Egyre többen jelzik a most bevont térségeken túli megyékből, hogy a jövőben nagy segítség lenne számukra is, ha bekapcsolódhatnának hasonló programba.

EMMIA FOF2018/56 számon futó projekt a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg, lebonyolítója a Magyar Sclerosis Multiplex Betegekért Alapítvány. Békés, Bács-Kiskun, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tudtak bevonni betegeket a programba, amely az otthoni fizioterápiás szolgáltatásokon – gyógytorna, gyógymasszázs – túl pszichológiai támaszadást és szociális segítségnyújtást is tartalmaz, része továbbá a szakemberek továbbképzése is.

Scroll to top